Verkeerd doorverwijzen oorzaak verstopping spoedeisende hulp

De ingezonden brieven van woensdag 30 november.

De spoedeisende hulp van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Beeld anp

Brief van de dag: wie verstopt spoedeisende hulp?

In het artikel over spoedeisende hulp leggen de ziekenhuizen de schuld van de verstoppingen op hun spoedeisende hulpafdelingen (seh's) wel erg makkelijk bij 'de ouderen'. Deze factor zal wel een rol spelen, maar feit is vooral dat de gemiddelde seh-patiënt na vele uren observeren en (al dan niet zinvol) diagnostiek bedrijven pas na 6 tot 8 uur doorstroomt naar een opname-afdeling. Dit in tegenstelling tot enkele jaren geleden toen de gemiddelde patiënt aanzienlijk eerder door de (juiste!) arts op de seh in kaart was gebracht.

Momenteel worden patiënten door de huisarts verwezen naar een seh-arts in plaats van bijvoorbeeld naar een internist of chirurg. Dit leidt tot een enorme vertraging in de doorstroming. Via poortarts, seh-arts in opleiding en de seh-arts gaat de patiënt uiteindelijk alsnog naar de specialist die de patiënt wél kan opnemen, wat een seh-arts niet kan. Kortom, indien de juiste patiënt door de juiste arts wordt gezien, wordt het probleem een stuk hanteerbaarder.

Peter Schermerhorn, Alkmaar, (voormalig) seh-verpleegkundige.

Straatvechter

Op de kop 'Trumpt zaait twijfel over de democratie' past maar één antwoord: zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten. Dat belooft heel wat te worden met zo'n 'twitterende straatvechter'.

Marianne Brantenaar-Van Maarschalkerwaart, Purmerend.

Gratis gezondheidszorg?

Naar aanleiding van de dood van Fidel Castro prijst de Volkskrant van afgelopen maandag de 'gratis gezondheidszorg' in Cuba. Maar de gezondheidszorg in Cuba is helemaal niet gratis. Ziekenhuizen, klinieken, bedden, apparatuur, medisch personeel en de behandeling van patiënten kosten ook in dat land geld. Dat geld komt uit heel eenvoudig uit de belastingen die de burgers opbrengen. In Nederland kennen we een ander systeem. De burgers moeten zelf een ziektekostenverzekering uitzoeken en betalen. Beide systemen hebben hun voor- en nadelen. Maar je kunt niet stellen dat het Cubaanse systeem gratis is.

Harm Begeman, Nieuwkoop.

Ranja

Hoe het ooit begon. 'Ranja' was een limonadesiroop waarvan de naam was afgeleid van 'orange' (Economie, 28 november). Zo had je ook 'grenadine' met granaatappels. Andere smaken kwamen later.

Frans Koene, Amsterdam.

(Tekst gaat verder onder afbeelding.)

Ranja wordt uitgedeeld tijdens een sportevenement. Beeld anp

Baankans

De bewering van Niels Nomden en Emma Zwijnenburg dat mbo-instellingen zoals Zadkine opleidingen aanprijzen waarvan de baankansen gering zijn, klopt niet. Op basis van twee opleidingen, een blik op websites en een denkfout (landelijke baankansen zijn niet dezelfde als regionale) komen zij tot een onjuist oordeel en geven ze aan dat het bij alle opleidingen niet op orde is. Volgens SBB is de baankans voor de opleidingen commercie, marketing en communicatie en accountmanager in onze regio niet gering, maar voldoende, ruim voldoende en zelfs goed.

En als de baankans voor een opleiding gering is, wordt deze teruggebracht of aangepast. Nomden en Zwijnenburg hadden in onze jaarverslagen kunnen lezen dat wij de opleidingen administratie, secretarieel en commercieel sterk hebben afgebouwd zodat Zadkine niet meer studenten opleidt dan de regio aankan. En zo start ROC Midden Nederland een nieuwe brede opleiding servicemedewerker.

Namens veel collega's in het land,

Luc Verburgh, Voorzitter Zadkine.

Correct

In zijn lezenswaardige column 'Wilders-proces is spelen met vuur' stelt René Cuperus dat, als zo'n proces in bijvoorbeeld de Verenigde Staten of Turkije zou plaatsvinden, je dat niet vertrouwd zou hebben en dat we het dan geen zuivere koffie zouden vinden. Ik denk dat hij gelijk heeft, maar tegelijkertijd toont het ons nooit aflatende superioriteitsgevoel aan. Blijkbaar heeft Cuperus het idee dat ons rechtssysteem dit soort onzuiverheden niet kent. Ik vrees dat het gecompliceerder ligt.

Ook ik denk dat de rechtspraak niet bewust op politieke kleur of herkomst discrimineert, maar ons Nederlandse denken, en dat geldt net zo goed voor officieren van justitie en rechters, is zo politiek correct geïndoctrineerd dat we oprecht boos worden als iemand incorrecte politieke of maatschappelijke uitspraken doet. Het gaat in tegen alles waarmee we de afgelopen decennia opgevoed zijn: lief en tolerant zijn ten opzichte van elkaar. Privé lijkt me dat een goede zaak, maar als er in het openbaar geen flinke discussie meer mag worden gevoerd, lijkt me de vrijheid van meningsuiting een relikwie uit het verleden.

C.J. Jongkind, Holten.

Hooiberg en roggemijt

De Volkskrant heeft in mijn 'Brief van de dag' van 28 november een afbeelding van het verkeerde schilderij geplaatst, waardoor bij lezers verwarring is ontstaan. Op het schilderij staat een hooiruiter afgebeeld. Een houten driepoot waarop hooi is getast. In mijn stukje verwijs ik naar het artikel van Rutger Pontzen waar Monet de 'Meester van de hooiberg' wordt genoemd, terwijl op de bijgaande schilderijen steeds roggemijten staan afgebeeld.

Jos van Aarle, Sint-Oedenrode.

Max Verstappen

Geef Max Verstappen een Mercedes en de brief van Cor van der Meij kan de vuilnisbak in.

Adriaan Hamaker, Utrecht.

Max Verstappen in actie. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden