nieuwsfilezwaarte

Verkeer staat steeds vaker vast, en lang niet alleen in de Randstad

De Nederlandse weggebruiker staat steeds vaker buiten de spitsuren stil, en steeds meer gebeurt dat in de provincie. Dat blijkt uit cijfers van de ANWB over de filezwaarte van het afgelopen halfjaar. De hinder door files op alle A- en N-wegen steeg in die periode met 5 procent.

Op 22 januari gaat het filerecord eraan: bijna 2.300 kilometer stilstaand verkeer. Ook op de A67 nabij Eindhoven heeft het verkeer last van de sneeuwval. Beeld ANP
Op 22 januari gaat het filerecord eraan: bijna 2.300 kilometer stilstaand verkeer. Ook op de A67 nabij Eindhoven heeft het verkeer last van de sneeuwval.Beeld ANP

De filezwaarte wordt berekend door de lengte en duur van de file te vermenigvuldigen. Deze nam tussen januari en juni 2019 toe met 18 procent, vooral door files overdag. De verkeersdrukte tijdens de ochtendspits groeide met 5 procent, in de avondspits met 3 procent.

Volgens de ANWB staat het ook in de regio's op steeds meer wegen vast. De filezwaarte in Gelderland en het zuiden van het land steeg veel harder dan provincies in de Randstad. Een verklaring hiervoor geeft de ANWB niet, maar de trend past bij die van vorig jaar. Ook toen werd het almaar drukker in de provincie. In 2017 was de filezwaarte nauwelijks gestegen, maar die trend heeft zich ondanks investeringen in snelwegen niet doorgezet.

Het stuk tussen Voorthuizen en Amersfoort, op de A1 van Apeldoorn naar Amsterdam, steeg van plek 4 naar de koppositie van wegen met de meeste files in de ochtendspits. Ook de nummer twee is een snelle stijger: het traject tussen knooppunt Zonzeel en Dordrecht, op de A16 van Breda naar Rotterdam, prijkte hiervoor nog op de zesde plaats. Leidschendam-Zoeterwoude op de A4 zakte, in vergelijking met het eerste halfjaar van 2018, van de eerste naar de vierde plaats. De toptien voor de avondspits bleef grotendeels onveranderd: daar staat het tussen Lexmond en Werkendam (A27) nog steeds het meest stil.

Het absolute filerecord viel op dinsdag 22 januari te noteren. Sneeuwval en gladheid leidden tot grote problemen en zelfs een verkeersinfarct in het oosten van Nederland, met 2.287 kilometer file tot gevolg. De uittocht voor het lange Hemelvaartsweekeinde bracht op woensdag 29 mei ruim 1.000 kilometer stilstaand verkeer op de teller, vooral op de wegen naar het zuiden, de Friese meren en de kust. De spits hield tot in de late avonduren aan.

REKENINGRIJDEN KOMT DICHTERBIJ
Vorig jaar was rekeningrijden nog taboe bij regeringspartijen CDA en VVD. Inmiddels voelen zelfs veelrijders en rechtse kiezers wel wat voor kilometerheffing en worden in Den Haag de opties onderzocht. Gaan we de huidige wegenbelasting inruilen? Dit schreven we tot nu toe over rekeningrijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden