Verkeer en Veiligheid bieden voor elk Kamerlid wat wils

Uw politieke nieuwsbrief

Minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus. Foto anp

Goedemiddag. Terwijl de Kamer door de vele wensenlijstjes gaat voor het verkeers- en veiligheidsbeleid, lijkt er zowaar zicht te komen op toenadering tussen Thierry Baudet en de door hemzelf gelanceerde 'extreemlinkse haatdocent'.

Hier zijn uw politieke Dagkoersen. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Regel het heel eenvoudig hier.

Foto de Volkskrant

DEBUUT OP KOMST
Van Nieuwenhuizen & Van Veldhoven


Cora van Nieuwenhuizen en Stientje van Veldhoven debuteren vandaag na het verschijnen van deze Dagkoersen in de Tweede Kamer als minister en staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Ze verdedigen hun begroting en kunnen het daarbij alleen door eigen toedoen moeilijk krijgen.

Want de Kamer legt de VVD-minister en D66-staatssecretaris vooralsnog geen strobreed in de weg. Verslaggever Robert Giebels: 'In het debat debuteren ook veel Kamerleden in hun nieuwe rol van 'fractiespecialist' Infrastructuur. En dat is te merken. Zij deden gisteren, in de eerste helft van het debat, vooral enorm hun best om te laten blijken dat ze al veel weten over hun onderwerp. Feitjes vooral: hoeveel fietsen er worden verkocht, hoe vaak Nederlanders in het verkeer de afstand tussen aarde en zon afleggen, hoeveel water het maken van een spijkerbroek kost en hoe het aantal verkeersdoden zich verhoudt tot drugsdoden en moordslachtoffers.'

Van Nieuwenhuizen en Van Veldhoven hoeven niet te vrezen voor een groot oppositieblok dat ten strijde trekt tegen het kabinet zoals met de dividendbelasting, de btw-verhoging en het eigen risico in de zorg. De controversiële mobiliteitsbesluiten in het regeerakkoord - denk aan de kilometerheffing en de omvorming van ProRail en Schiphol - bleven onbesproken.

In plaats daarvan werkten de nerveuze debutanten veilige wensenlijstjes af vol ditjes en datjes, zoals SP-leider Roemer dat ooit noemde. Appende autorijders en fietsers harder aanpakken, betere benutting van spitsstroken, experimenten met de snelle hyperloop-trein, een verplichte cursus voor gebruikers van een scootmobiel; de begrotingsbehandeling van I&W gaat alle kanten op.

Appeltje, eitje voor de nieuwkomers in vak K.

Minister Van Nieuwenhuizen. Foto anp

DEBUUT OP KOMST II
Dekker, Grapperhaus & Harbers

Ook het ministeriële trio van Justitie, Rechtsbescherming en Immigratie staat deze week voor het eerst in een groot debat in de Kamer om de Justitiebegroting te verdedigen. Morgen beantwoorden de Justitieministers Grapperhaus en Dekker plus staatssecretaris Harbers (Immigratie) de vele vragen die de Kamer vandaag stelt. En ook daar hetzelfde patroon: bij gebrek aan uitgewerkt nieuw beleid (de begroting is nog door het vorige kabinet gemaakt) grijpen Kamerleden het debat vooral aan om hun eigen thema's onder de aandacht te brengen.

Het CDA wil dat iedereen voortaan binnen een dag aangifte kan doen, de PVV wil hogere straffen en extra geld voor de politie, GroenLinks wil dat er voorlopig geen mensen meer worden uitgezet naar Afghanistan, de SP verzet zich tegen nieuwe migratiedeals met Afrikaanse landen...

Dagkoersenvoorspelling: de bewindslieden antwoorden donderdag beleefd dat zij de input zeer waarderen en dat de Kamer nog van hen zal horen. Slechts op enkele punten zullen zij moeten handelen omdat er daadwerkelijk een Kamermeerderheid ontstaat. Zoals in het geval van de coalitiemotie voor een betere omgang met de seksuele geaardheid van asielzoekers.

En zoals er ook een plan van aanpak zal moeten komen tegen het enorme dreigende tekort aan agenten, want de zorgen daarover leven Kamerbreed.

De ministers Grapperhaus en Dekker. Foto anp

BAUDET & DE LERAAR II
De verzoening?

Middelbare-schoolleraar Ivar Gierveld kreeg gisteren op Twitter de volle laag van het Forum voor Democratie en FvD-aanhangers omdat hij Baudet en zijn Forum had opgevoerd in een opdracht aan zijn VWO5-klas. Hij zou een verkeerd 'frame' van het Forum neerzetten en 'schandelijke laster' verspreiden. In een tweet typeerde Baudet de man als een 'extreemlinkse haatdocent'.

Gierveld had de rest van de dag zijn handen vol aan het retweeten van haat- en dreigtweets. Vandaag publiceerde zijn school een (tweede) verklaring, met daarin een uitnodiging aan Baudet om de Twitter-strijdbijl te begraven en 'op een later moment het gesprek aan te gaan'.

Wat de Twitterstorm betrof, die kon de school goed gebruiken als lesmateriaal over 'de impact die social media hebben op de leefwereld van onze leerlingen'.

Baudet meldde ook al dat hij graag naar de school gaat om 'de laster recht te zetten', maar de uitnodigingen van beide kanten hebben vooralsnog niet geleid tot een concrete afspraak, aldus Baudets woordvoerder woensdagmiddag. Daar is een praktische verklaring voor, zegt hij: leraar Gierveld is overdag moeilijk te bereiken, hij staat voor de klas.

Thierry Baudet in de Kamer. Foto anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over