Verkade verovert de wereld onder Britse koekjesnaam

Wat? Koekjes van Verkade


Waar naartoe? Zuid- en Oost-Europa


Verkade is even Nederlands als pepernoten en speculaas.

Zo is het. De naam Verkade is verbonden met rood-wit-blauw. Toen prinses Máxima sprak over een kopje thee met een koekje als karakterschets van haar nieuwe volk, doelde ze uiteraard op thee met Verkade-biscuit. Daar doen de Nederlanders zeker een week mee, als er niet te veel koninklijke visite komt.


Verkade is synoniem voor Sinterklaas. Dat is ongeschikt als exportprodukt.

Grote kans dat de chocoladeletter van vanavond van Verkade is. Maar Verkade is sinds de overname door United Biscuits ook bezig de wereld te veroveren. En groot deel van de in Zaandam geproduceerde koekjes vindt zijn weg over de grenzen. Er zijn nieuwe markten aangeboord zoals Spanje en Portugal en ook Oost-Europa. Vorige week kreeg regio-directeur Peter Begeman hiervoor zelfs de Exportmanager Award 2012. In korte tijd heeft United Biscuits de export verdubbeld van 5 naar 10 procent van de productie. Een heel groot deel daarvan is uit Zaandam afkomstig.


Nu ben ik de laatste jaren heel veel in Spanje en Polen op vakantie geweest, maar ik heb geen koekje met het Verkade-merk gezien.

Dat klopt. Zo gauw de koekjes van Verkade de grens overgaan, heten ze ineens heel anders. De Sultana Fruitbiscuit uit Zaandam wordt bijvoorbeeld in Portugal onder het McVitie's Fruit&Form merk verkocht en crackers uit Zaandam onder het merk Carr's.


Die namen klinken wel bekend.

Het zijn merknamen uit de stal van het Britse concern United Biscuits die onder meer in Engeland worden gebruikt.


Is Verkade niettemin trots op de Export Award?

Reken maar. Ik ben sprakeloos, de competitie was scherp. Wat ik wilde overbrengen is dat je wél succesvol kunt zijn in dit economisch klimaat, door continu te innoveren. 'Groei in Europa is mogelijk', zei de 43-jarige Begeman vorige week bij de uitreiking. Hij was zo trots als een pauw. Hij versloeg Peter Verhagen van Sonneveld Group en Maurice de Vlieger van Thermobile Industries.


Na Verkade-meisjes en Verkade-albums is er nu Verkade-internationaal. Is dat ook te danken aan Sinterklaas?

Onderschat hem niet. Maar tegen Peter Begeman kan hij niet op. Misschien is het een opsteker voor Ajax. Verkade heeft het Iberische schiereiland al veroverd.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden