Verjongd handbalteam maakt het Zweedsen aardig lastig

Van onze handbalmedewerker..

EMMEN

Laura Robben: 235 interlands. Yvonne Kossen: 72. Saskia Mulder: 24. De overige elf speelsters van het Nederlands handbalteam: samen 111 interlands. Bondscoach Bert Bouwer is sinds zijn aantreden bezig met een ingrijpend verjongingsrecept, dat evenwel heilzaam lijkt te werken. Zweden, met zijn vaste stek in de wereldtop, werd zaterdag in Emmen geplaagd en uitgedaagd tot 14-12.

Reserve-keepster Menten bleek vanaf de twintigste minuut nog onverzettelijker dan Robben, Kossen scoorde volop en het jeugdig spelplezier sloeg over op de twaalfhonderd toeschouwers in de Emmense sporthal Angelslo.

Daarna was het slikken geblazen. Nederland verzuimde twaalf lange minuten te scoren en Zweden trok het EK-kwalificatieduel alsnog naar zich toe: 16-18. Woensdag won Zweden in Stockholm ook al (26-16).

Bouwer heeft zelfs Nicoletta Borrecianu opgeofferd. Overigens in harmonie, want voor een vervanging van de geblesseerde Petra van de Knaap bleek de voormalige Roemeense zaterdag niet te beroerd. De bondscoach verwacht zich niet te kwalificeren voor het EK, dan zou er in maart twee maal van Rusland gewonnen moeten worden, en geeft vernieuwingen ruim baan. Niet alleen op het personele vlak, ook op tactisch gebied beweegt Nederland zich gekleurder dan vroeger.

Bouwer: 'We hebben van Zweden verloren, maar ik durf te beweren dat onze spelopvatting beter was. Het stugge man-to-man concept van de Zweedsen is niet mooi en zal het ten langen leste afleggen tegen modern handbal. Ik zie de laatste jaren allerhande technieken ontstaan. Daar wil ik graag aan meedoen.'

Verdedigend voerde Nederland zaterdag de boventoon met een allesbehalve conventionele 3:1:2-dekking. Een vrije rol voor Burgers in de punt en zeer offensieve verdedigers op de beide tweede posities de steun van het publiek.

De inspanningen eisten vanaf de tiende minuut van de tweede helft hun tol. Veltmaat en Vaassen verspeelden bij herhaling de bal en bij Zweden profiteerde uitgerekend de meest ervaren speelster, Olsson, met vier gelukte doelpogingen op rij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden