Veritas

Paus Johannes Paulus II is zeer rechtlijnig geweest in de leer van de kerk. Meer over de achtergrond daarvan kan worden gevonden in zijn encycliek Veritatis Splendor....

Enschede Leon Aarts

Om echt vrij te zijn, zijn volgens deze paus drie zaken nodig: een vrije wil, de aanwezigheid van de keuze en kennis over de consequentie daarvan. Een bekend bijbels voorbeeld is de appel van de Boom van Goed en Kwaad. Het verbod op het eten van de appel was geen beknotting op vrijheid, maar gaf daar juist betekenis aan. In het begin was het niet mogelijk om voor God te kiezen. Met de appel kreeg de mens die keuze wel.

De tien geboden waren volgens deze paus niet als kader bedoeld, waar men zich niet buiten mocht begeven, maar als wegwijzers. Elke keer opnieuw wordt aan de mens de keuze voorgelegd en het is aan hem een eigen keuze te maken. Door regels over zaken als abortus zo scherp en duidelijk mogelijk stellen, en daar bovendien onwrikbaar aan vast te houden, schiep hij de voorwaarden die volgens hem nodig waren voor een eigen vrije keuze.

Te betwijfelen valt echter of bij zijn volgelingen dezelfde perceptie gold dat die keuze zelf moest worden gemaakt. Het is immers moeilijk om het karakter van regels, door een paus gesteld, te onderscheiden van regels die wèl als kader zijn bedoeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden