Verhulst, De Kuyper en Nordengen

De tweede dichtbundel van Dimitri Verhulst, fijnzinnige notities over acteren, wéér een boek over de hersenen en andere net verschenen titels.

Francesco Pecoraro

Wereldbibliotheek, €29,99

De ingenieur Ivo Brandani wordt achtervolgd door een gevoel van naderend onheil, schrijft Francesco Pecoraro (1945) in de opening van zijn grote roman Hetleven in tijden van vrede, vertaald door Els van der Pluijm en Hilda Schraa: 'Hij zag het in elk initiatief om de werkelijkheid te veranderen, in elk gebouw (dat kan instorten), in een vliegtuig in de lucht (dat kan neerstorten), in een rijdende auto (die in een slip kan raken), in een stopcontact (dat kortsluiting kan veroorzaken), in een pan op het formuis (brandgevaar), in een glas water (dat kan omvallen), in een vers ei (dat kan breken): alles wat overeind staat kan bezwijken, alles wat functioneert kan daarmee ophouden.'

Dimitri Verhulst

Atlas Contact, €21,99

In de tweede dichtbundel van Dimitri Verhulst, Stoppen met roken in 87 gedichten, is ook de liedtekst opgenomen die hij schreef voor Wende Snijders: 'Vrij me vrij van zorgen,/ vrij me vrij van mij./ Geloof in mij tot morgen/ en vrij dan weer met mij.' Verhulst is een van de verrassende namen vanavond in Vredenburg bij de Nacht van de Poëzie.

Sara Novic

Meulenhoff, €19,99

Zijn er ook boekhandelaren die de lezer weleens een boek ontraden? Tot die tijd zijn hun aanprijzingen niet te onderscheiden van reclame. Op de flap van Wie het mooist valt van Sara Novic (1987), vertaald door Maaike Bijnsdorp en Lucie Schaap, lenen tien boekhandelaren zich voor lof in de trant van geweldig, ingetogen en prachtig. De auteur groeide afwisselend op in Kroatië en de VS. In de roman probeert Ana Juric in New York de oorlog in Joegoslavië achter zich te laten die ze als 10-jarige meemaakte.

Eric de Kuyper

Vantilt, €7,50

Filmtheoreticus en schrijver van een autobiografische cyclus Eric de Kuyper is onlangs 75 jaar geworden. Ter gelegenheid daarvan verschijnen zijn fijnzinnige notities over acteren in Het samenspel tussen Dr.Jekyll en Mr. Hyde. Van tante Jeannot leerde hij het genot van het toeschouwer-zijn, ook als een voorstelling tegenviel. In een zaal zitten kijken en luisteren, dat was het voornaamste deel van haar genot. Daarbij kwam dan nog de weg erheen - door de straten van Brussel - en de weg terug naar huis.

Louise Doughty

Karakter, €19,99

Is hij een huursoldaat, een spion of toch een ordinaire moordenaar? De lezer blijft lang in het ongewisse over de geschiedenis van de hoofdpersoon uit Louise Doughty's nieuwe boek Zwart water. Haar hoofdpersoon Harper is van Nederlands-Indische huize, heet eigenlijk Nicolaas den Herder en heeft jarenlang voor een mysterieuze organisatie in Amsterdam - 'het Instituut' - gewerkt. Officieel als financieel analist, maar in werkelijkheid als spion, met als werkterrein het naoorlogse Indonesië. Zijn werkzaamheden tijdens de coup van 1965, en nadien de massale jacht op communisten, dreigen hem dertig jaar later alsnog fataal te worden. Doughty heeft als Britse een prachtig boek geschreven waarin zij die Nederlands-Indonesische geschiedenis fraai verweven heeft met het persoonlijke verhaal van Harper/Den Herder. Zwart water roept herinneringen op aan het werk van Graham Greene, met snufjes John le Carré, en doet ook denken aan de film The Year of Living Dangerously uit 1982 van Peter Weir.

Kaja Nordengen

Atlas Contact, €19,99

Nog is de organenhype in het boekwezen niet voorbij. We hadden de hersenen, de darmen, het hart, de huid, de blaas en de prostaat, en nu zijn we weer terug bij de hersenen. Volgens de achterflap is Je onvervangbare hersenen van Kaja Nordengen (1987) in Noorwegen een enorme bestseller. Hoofdstuk 1 heet 'Je bent je brein' - dat hebben we eerder gehoord, maar dan beter. Nordengen schrijft gemakkelijk en dist allerhande weetjes op. Zo beschikte de stegosaurus, die 5 ton woog, volgens haar over een brein dat niet groter was dan een citroen en schijnen sterke mannen en mooie vrouwen vaker boos te worden dan andere mensen.

Maarten 't Hart

De Arbeiderspers, €18,99

Het eerste essay in De wereld van Maarten 't Hart gaat over incestvermijding. Mensen, maar ook dieren paren doorgaans niet met bloedverwanten, tenzij ze die bloedverwanten niet kennen, volgens schrijver en etholoog 't Hart. In duizelingwekkend tempo mixt hij een discussie die hij als student over het onderwerp had met boeken waarin inteelt een rol speelt, en met zijn eigen opvattingen over het onderwerp. Het stuk stond in zijn allereerste essaybundel De kritische afstand uit 1976 en is nu samen met ruim dertig andere eerder verschenen bespiegelingen opgenomen in deze bloemlezing. Het genre van het essay is op sterven na dood, klaagde 't Hart een paar weken geleden in een interview: 'Ik vind dat jammer, ze verrijken het landschap.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden