Verhuizing

Deze week zag uw sterrenkijker een hoop sterren in het echt in Carré, en wát voor sterren: Riem van The Blue Diamonds, Elly en Rikkert, Ome Willem, Marco Bakker. Jan Rot vierde het zoveeljarige bestaan van zichzelf, en had daartoe een avond georganiseerd met een heleboel artiesten die wij gerust, en goedkeurend, unusual suspects mogen noemen.

De grootste verrassing was Henkjan Smits. De man van wie je je bij al die talentenshows altijd afvroeg: zeg Henkjan, wat kun je zélf eigenlijk? Jarenlang leek het erop dat Henkjan eigenlijk maar twee dingen kon: snijdend commentaar geven op zielige, auditerende pubers, en leven met een zonnebril die met zijn haarkluwen vergroeid was. Voor dat laatste moet je respect hebben. Maar een talent is het niet te noemen.

Welnu, Henkjan bleek de man te zijn die Jan Rot en zijn Nederlandse vertalingen zo'n beetje ontdekt heeft, en natuurlijk mocht hij dus ook wat doen in Carré, en dan maar meteen wat elke middelbare man wil doen: Satisfaction. Maar dan wel in Jans vertaling, Ik verveel me.

En daar ging Henkjan. Hij zong, hij gilde, hij danste en hij deed dappere pogingen om die gekke Mick-Jaggerbeweginkjes te maken. Dat lukte heus niet helemaal, want dat kan echt alleen Mick Jagger, maar toch: het was indrukwekkend. En voor het eerst bleek dat Henkjan, die zo ongeveer gepromoveerd is op de X-Factor, ook zelf wel een beetje X-Factor in huis heeft.

Of zoals Jan Rot aan het eind van het nummer tegen hem zei: 'Je bent door.'

X-Factor

De Pfaffs gaan naar Duitsland verhuizen. Wie? De Pfaffs, de bekendste familie van Vlaanderen onder Nederlanders, een assortiment van smakeloze maar sympathieke wezens, bestaande uit ex-voetballer Jean-Marie Pfaff, zijn vrouw Carmen, dochters Debby, Kelly en Lindsey, de schoonzonen, de kleinkinderen (Keano, Liam, Shania, Kenji, beertje Bruce en prinsesje Fay) en wijlen Bompa. Met hun kleine hondjes, grote campers, witte mansions, zonnebankcentra, nagelsalons, sportwagens en Hummers houden zij Brasschaat bezet, en vanuit dat bastion loopt al jaren een reality-serie over hun leven: De Pfaffs.

Goede televisie, omdat in het leven van de Pfaffs, in tegenstelling tot in het leven van andere realitygezinnen, hoegenaamd niets gebeurt. Ze poetsen de camper, ze doen het hondje in bad, ze hebben een schnabbeltje op de kermis, en dat is het wel zo'n beetje. Het kabbelt in het Vlaams lekker voort, en dat is prima.

Maar nu gaan Jean-Marie en Carmen in München wonen, omdat Jean-Marie in Duitsland een veelgevraagd spreker schijnt te zijn, en omdat, en nu komt het, het programma over de Pfaffs geëindigd is. En dat is een schok, want het was al eeuwig op televisie, en ik dacht dat dat eeuwig zo zou blijven. Sterker nog: vorige week heb ik nog rustig zitten kijken hoe er weer een Pfaff zwanger was en met haar geliefde hun zoveelste gigantische huis aan het inrichten was met triplex kasten. Maar dat was blijkbaar een herhaling.

En dat is meteen de oplossing voor dit probleem: De Pfaffs moet eindeloos herhaald worden. Zo gaat hun leven verder in dezelfde kabbelende stroom. Niemand die het merkt.

Veelgevraagd spreker...

Dappere pogingen...

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden