Verhuizing Gemeentearchief Amsterdam delicate klus

De verhuizing van het Gemeentearchief Amsterdam volgend jaar is een behoorlijk karwei. In totaal moet 40 kilometer aan eeuwenoude en kwetsbare archieven en collecties worden verplaatst....

ANP

Convoi Europe BV heeft de klus gekregen, omdat het verhuisbedrijf ervaring heeft met soortgelijke grote verhuizingen. De hele onderneming kost 390.000 euro. Het Gemeentearchief is begin volgend jaar drie maanden lang niet toegankelijk voor publiek. Op 24 april opent het de deuren op het nieuwe adres.

De verhuizers krijgen geen alledaagse spullen in handen. Zo hebben ze de verantwoordelijkheid over het ongeschonden overbrengen van perkamenten charters, zoals het tolprivilege uit 1275, de stadsrechten van 1342, de duizenden glasplatennegatieven van bijvoorbeeld Jacob Olie en George H. Breitner, schellak 78-toerenplaten van het Concertgebouworkest onder leiding van Willem Mengelberg, honderden amateurfilms over Amsterdam en notariële archieven met vele aktes over Rembrandt. Eigenlijk verhuizen ze alle gegevens van de 7 miljoen Amsterdammers, aldus het Gemeentearchief.

Lang niet al het materiaal kan terecht in verhuisdozen. Zo hebben de collecties tekeningen en prenten met werken van Jacob van Ruisdael en Piet Mondriaan door de uiteenlopende formaten en toegepaste technieken een zorgvuldig behandeling nodig. Dat geldt ook voor de collectie kaarten en plattegronden waarvan de grootste ruim 4 meter breed zijn.

Het verhuisbedrijf gaat de komende tijd nauwkeurig onderzoeken hoe het enorme karwei het beste kan worden uitgevoerd. De feitelijke verhuizing moet binnen veertig dagen gereed zijn. Dagelijks zet Convoi twintig gespecialiseerde medewerkers in om de klus te klaren. Het archief sluit op 22 januari zijn deuren aan de Amsteldijk en verhuist naar de Vijzelstraat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden