Verhuizing Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem uiterlijk eind 2019 verzekert vicepresident Pence

De ambassade van de Verenigde Staten in Israël zal voor het einde van 2019 zijn verhuisd van Tel Aviv naar Jeruzalem. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft dat maandag gezegd in het Israëlische parlement.

Vicepremier Mike Pence hield een toespraak in het Israëlische parlement. Naast hem premier Netanyahu. Beeld afp
Vicepremier Mike Pence hield een toespraak in het Israëlische parlement. Naast hem premier Netanyahu.Beeld afp

'Jeruzalem is de hoofdstad van Israël en als zodanig heeft president Trump het State Department opdracht gegeven onmiddellijk voorbereidingen te beginnen voor de verhuizing van de ambassade', zei Pence, wiens toespraak tot de Knesset het hoogtepunt vormde van een driedaags bezoek aan Israël. Het was voor het eerst dat een Amerikaanse vicepresident de Knesset toesprak.

Trump besloot vorige maand Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël, dit tot grote woede van de Palestijnen en de gehele Arabische regio. 'De Verenigde Staten hebben gekozen voor feiten boven fictie', aldus Pence. 'En feiten zijn de enige waarachtige grondslag voor een rechtvaardige en duurzame vrede.'

Protest Arabische parlementariërs

De toespraak werd kort onderbroken door Arabische parlementariërs die borden met het opschrift 'Jeruzalem is de hoofdstad van Palestina' omhoog hielden alvorens te worden verwijderd door zaalwachten. Pence glimlachte en zei zich 'nederig te voelen tegenover deze levendige democratie'.

Volgens de Palestijnse hoofdonderhandelaar bewijst de toespraak van de vicepresident dat de VS 'eerder onderdeel zijn van het probleem dan van de oplossing'. De regering-Trump heeft benadrukt te blijven streven naar een compromis tussen Israëliërs en Palestijnen. 'Onze boodschap aan president Abbas en de Palestijnse Autoriteit is dat de deur open staat', zei Pence in een interview met persbureau Associated Press. 'President Trump is absoluut vastbesloten alles te doen om een vredesovereenkomst te bereiken die een einde kan maken aan decennia van conflict.'

Arabische parlementariërs hielden borden met opschrift omhoog. Beeld epa
Arabische parlementariërs hielden borden met opschrift omhoog.Beeld epa

Gedeelde hoofdstad

De Europese Unie heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas maandag verzekerd van haar steun in het streven Oost-Jeruzalem tot hoofdstad van de Palestijnse staat te maken. Abbas sprak in Brussel met Europese ministers van Buitenlandse Zaken. De EU houdt vast aan 'de tweestatenoplossing met Jeruzalem als gedeelde hoofdstad van de twee staten', zei Federica Mogherini, hoofd Buitenlandse Zaken van de EU.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden