Verhoudingen tussen partijen in thuiszorg naderen nulpunt

De verhoudingen tussen de partijen in de thuiszorg - Zorgverzekeraars Nederland, de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg LVT en het departement van Volksgezondheid - zijn het nulpunt genaderd....

JET BRUINSMA

Van onze verslaggeefster

Jet Bruinsma

DEN HAAG

Verzekeraars en thuiszorg ruziën al dagen over de vraag wie de huishoudelijke hulp moet betalen voor mensen die uit het ziekenhuis zijn ontslagen: de particuliere verzekeraars of de thuiszorg, met het budget dat ze uit de AWBZ-kas ontvangen. Beide partijen wijzen naar elkaar.

Borst vindt dat de zogeheten Regiegroep van de Ziekenfondsraad daarover moet beslissen, maar heeft wel een Salomonsoordeel uitgesproken voor de periode dat de Ziekenfondsraad het verlossende woord nog niet heeft gesproken.

Woensdag schreef voorzitter Wiegel van de Zorgverzekeraars Nederland aan Borst dat hij niet wil meewerken aan de procedure van de Ziekenfondsraad. De minister moet, als politiek verantwoordelijke voor dit terrein, een besluit nemen, schreef hij. Directeur Clevers van de LVT heeft gisteren een soortgelijke oproep gedaan aan Borst. Als de problemen niet worden opgelost, moet zij het nieuwe financiële systeem voor de thuiszorg terugdraaien en het oude systeem weer in ere herstellen, schrijft Clevers.

Borst heeft Wiegel gisteren per kerende post laten weten dat zij 'teleurgesteld' is over zijn opstelling. Zij wil dat de zorgverzekeraars haar voorstel volgen om het conflict over de huishoudelijke hulp in de Regiegroep van de Ziekenfondsraad op te lossen. Als de huidige regeling niet uitvoerbaar is, moet hij worden aangepast, schrijft Borst.

Borst en staatssecretaris Terpstra nemen de problemen in de thuiszorg wel zo zwaar op, dat zij begin deze week een derde troubleshooter hebben aangesteld, de departementsambtenaar T. Zwennes. De tweede groep probleemoplossers - de Regiegroep van de Ziekenfondsraad - was nog geen week geleden benoemd en vergadert vandaag voor de eerste keer.

Een zogeheten Taskforce, onder voorzitterschap van de KPMG-adviseur J. de Beer (voormalig topambtenaar bij Volksgezondheid), probeert al sinds begin dit jaar de invoering van een nieuw financieringsstelsel voor de thuiszorg soepel te laten verlopen.

Zwennes heeft dinsdag van staatssecretaris Terpstra de opdracht gekregen om de problemen rond de eigen bijdragen in de thuiszorg in kaart te brengen en te helpen oplossen.

Aanleiding voor Zwennes' benoeming waren berichten dat de cliënten nog steeds niet weten hoeveel eigen bijdragen zij moeten betalen, onder meer omdat de eerste nota's vanwege een ruzie niet kunnen worden verzonden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden