Verhoor in Irak ging met stroomstoten

Nederlandse inlichtingenofficieren hebben in Zuid-Irak met een stroomstok gedetineerden verhoord. Deze vermeende martelingen zouden zich eind oktober 2003 hebben afgespeeld en staan in het feitenrelaas van de onderzoekscommissie-Van den Berg, die in de tweede helft van juni met haar rapport komt....

Van onze verslaggevers Jan Hoedeman en Theo Koelé

De drie militairen hadden toestemming van het ministerie van Defensie om zelf te bepalen wie er bij de verhoren aanwezig mochten zijn. De juridisch adviseur, die verplicht bij een verhoor aanwezig moet zijn, werd door de MIVD’ers weggestuurd. In het televisieprogramma NOVA zei majoor b.d. Micha Geeratz, destijds juridisch adviseur van de troepenmacht, dat er dingen waren gebeurd die het daglicht niet konden verdragen.

Nederlandse mariniers arresteerden vijftien man, die vrijwel zeker uit een groep van circa tachtig arrestanten op een illegale wapenmarkt kwamen. De MIVD droeg er acht over aan de Britten. Een van hen klaagde dat hij met stroom was bewerkt.

De Britten schreven in hun rapport dat het ‘highly unlikely’ zou zijn als de Nederlanders zich met deze praktijken inlieten. De MIVD heeft het gebruik van de elektrodestok destijds ontkend.

Er ontstond ruzie tussen de MIVD en commandant Swijgman van de mariniers over de verhoormethoden. Swijgman besloot Den Haag te informeren toen hem duidelijk werd dat er verschillende versies circuleerden over wat de MIVD had gedaan.

Drie jaar later, kort na het instellen van de commissie-Van den Berg, meldde zich bij de marechaussee een MIVD’er die zei dat er tijdens de verhoren met een elektrodestok was gewerkt.

Ook hebben de MIVD’ers de arrestanten tijdens het verhoor van een hoofdkap voorzien. Eind vorig jaar ontkende de directeur voorlichting van Defensie dat er hoofdkappen waren gebruikt. De gevangenen zouden skibrillen op hebben gekregen. Defensie en de commissie-Van den Berg wilden gisteravond geen commentaar geven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden