Verhoogd risico op miskraam voor deel verpleegkundigen

Ziekenhuispersoneel dat in aanraking komt met narcosegassen of kankerremmende medicijnen, loopt anderhalf tot twee keer zoveel risico op complicaties bij zwangerschap als personeel op andere afdelingen....

Van onze verslaggever

Verpleegkundigen die betrokken zijn bij de bereiding van kankerremmende medicijnen (cytostatica) lopen een nog veel groter risico. Verpleegafdelingen die deze medicijnen nog zelf bereiden, moeten daar dan ook onmiddellijk mee stoppen, aldus staatssecretaris Hoogervorst. In de meeste ziekenhuizen worden deze medicijnen al centraal bereid onder veilige omstandigheden.

In Nederland zijn ruim tienduizend medewerkers van operatiekamers en oncologie-afdeling blootgesteld aan deze stoffen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 5000 vrouwelijke werknemers in de vruchtbare leeftijd, van wie de helft wel en de helft niet op betrokken afdelingen werkt. De eerste groep loopt een verhoogd risico op miskraam, vroeggeboorte of afwijkingen bij hun kinderen.

De staatssecretaris gaat met werknemers- en werkgeversorganisaties bespreken hoe blootstelling kan worden teruggebracht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden