'Verhoog aandeel ecotaks in belasting'

Groene belastingen kunnen 8 miljard extra opleveren...

Den Haag Eigenaren van slecht geïsoleerde woningen zouden voortaan minder hypotheekrenteaftrek moeten krijgen; vlees en vis horen door de CO2-uitstoot thuis in het hoge btw-tarief. Bovendien moeten bedrijven net zo veel energiebelasting gaan betalen als huishoudens. Dit schrijft topambtenaar Bernard ter Haar van het ministerie van VROM in een vertrouwelijk stuk ten behoeve van een nieuw belastingstelsel.

Groene belastingen zouden 8 miljard euro extra moeten opleveren. De loonbelasting kan dan omlaag. ‘Zowel nationaal als in Europees verband zijn er omvangrijke verschuivingen van belasting op arbeid naar milieu en grondstoffen wenselijk en mogelijk’, schrijft Ter Haar.

Met een paar ingrepen kan het aandeel milieuheffingen in de totale belastinginkomsten stijgen van 14 naar 20 procent. Op dit moment ontvangt de staat ongeveer 20 miljard aan groene belastingen. Dat zijn onder meer de energiebelasting, accijnzen op brandstoffen, en de belasting op de aanschaf van auto’s (bpm).

Ter Haar schreef zijn stuk voor de Studiecommissie Belastingstelsel, Die werkt parallel aan de twintig ambtelijke werkgroepen die in opdracht van het kabinet op zoek zijn naar 35 miljard euro aan besparingen voor de schatkist. Ter Haar is zelf voorzitter van zo’n werkgroep: hij onderzoekt of er geld kan worden bespaard bij de regelingen voor werkloosheidsuitkeringen.

Ter Haar werkt sinds een half jaar voor het ministerie van VROM. Daarvoor was hij op het ministerie van Financiën onder meer nauw betrokken bij de reddingsoperatie van Fortis en ABN Amro.

In zijn nieuwe rol als directeur-generaal Milieu wil Ter Haar het belastinginstrument inzetten ten behoeve van het klimaat. ‘De kosten van niet-ingrijpen zijn veel hoger dan de kosten van een effectief beleidspakket’, schrijft hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden