Nieuws

Verhoging zorgsalarissen pakt anders uit dan Rutte dacht: oppositie boos over verhoging premies

De salarissen in de zorg worden met 1,5 procent verhoogd. Daar is iedereen in de Tweede Kamer blij mee. Maar de manier waarop het kabinet dat wil betalen, groeit in ijltempo uit tot een nieuwe politieke splijtzwam.

Demissionair premier Mark Rutte, Lilian Marijnissen (SP) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.  Beeld ANP - Bart Maat
Demissionair premier Mark Rutte, Lilian Marijnissen (SP) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.Beeld ANP - Bart Maat

Het demissionaire kabinet had het ongetwijfeld bedoeld als een forse handreiking aan de oppositie, aan het begin van de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen: onverwacht liet minister De Jonge donderdagochtend weten dat hij 675 miljoen euro vrijmaakt om de salarissen in de zorg met 1,5 procent te verhogen. Maar een deel van de oppositie is allerminst blij omdat het betaald wordt uit een verhoging van de zorgpremie. Die gaat hierdoor voor alle Nederlanders omhoog met 13 euro per jaar.

Zorgpremie omhoog

Een meerderheid in de Tweede Kamer vraagt al langer om een algehele loonsverhoging in de zorg, maar wil die eigenlijk betalen uit een verhoging van de vennootschapsbelasting voor grote bedrijven. Een motie om dat te regelen werd vorige week aangenomen.

Rutte hoopte de verhoging van de salarissen donderdag te presenteren als een handreiking, in een poging om de verhouding met de oppositie te verbeteren. Maar dat is vooralsnog mislukt. PvdA-leider Ploumen en GroenLinks-leider Klaver zijn woedend. ‘In plaats van grote bedrijven voor deze salarisverhoging te laten betalen, gaat iedere Nederlander ervoor betalen’, aldus Klaver. ‘Het kabinet voert de motie niet uit’, vindt ook Ploumen. ‘Het kabinet kiest voor multinationals en niet voor de burger.’

Omdat Rutte weigert aan de aanhoudende bezwaren van de Kamer tegemoet te komen, dreigt PVV-leider Wilders inmiddels met een motie van afkeuring voor Rutte: ‘U heeft met iedereen ruzie, meneer Rutte. Ik word hier zo moe van.’ Maar voor het voorstel om die motie donderdagmiddag meteen in te dienen, heeft Wilders vooralsnog onvoldoende steun.

SGP en NU'91 blij

Of die steun er later op de dag wel komt, valt ook nog te bezien. Rutte lijkt erop te gokken dat een meerderheid achter hem staat, en dat is géén gewaagde veronderstelling: buiten de vier demissionaire coalitiepartijen liet ook SGP-leider Van der Staaij weten dat hij wél blij is met het kabinetsplan. ‘Laten we onze zegeningen tellen. Het is gelukt het kabinet bereid te vinden een wens van de Kamer uit te voeren: de zorgsalarissen gaan omhoog. En als SGP hadden wij juist moeite met het idee dat de ondernemers het eventjes moesten gaan betalen.’ Andere oppositiefracties zoals de groep-Van Haga en de BoerBurgerBeweging stemden onlangs sowieso tegen de oppositie-motie.

Toch zal Rutte zich wat zorgen maken. Vooral de steun van PvdA en GroenLinks is van belang met het oog op de kabinetsformatie. Ook als daar een minderheidskabinet uit voortkomt, is dat in hoge mate afhankelijk van de ‘constructieve oppositie’ in de Kamer.

Met het oog daarop beloofde de premier donderdagmiddag dat hij later op de dag terugkomt op de dekking van de salarisverhoging. ‘En als een meerderheid hier dan nog steeds zegt dat het moet via de vennootschapsbelasting, dan gaan we dat doen.’ Een meerderheid wacht de nieuwe voorstellen nu even af.

Zorgvakbond Nu'91 is ook blij met het initiatief van het kabinet, maar benadrukt dat het slechts een begin is. Volgens de vakbond loopt het salaris van verpleegkundigen tot 9 procent achter op de markt. ‘Dat zet een stijging van 1,5 procent toch in een ander perspectief.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden