Verhoging premies zorgverzekeringen valt lager uit

De premies voor de zorgverzekeringen gaan veel minder omhoog dan minister Schippers van Volksgezondheid in de begroting nog voorrekende. Alle zorgverzekeraars teren in op hun reserves.

Menzis, CZ, OHRA en Delta Lloyd verhogen de premies van hun zorgverzekeringenBeeld anp

Maar twee grote verzekeraars, CZ en Menzis, kondigen aan dat het over twee jaar zal zijn afgelopen met de geringe prijsverhogingen. 'Dan kan het gaan om prijsverhogingen van 20 procent', zegt financieel bestuurder Frank Janssen van Menzis.

Schippers had voorgerekend dat de nominale premie (het bedrag dat de consument zelf moet betalen) dit jaar met ruim 9 euro per maand zou stijgen. Maar gisteren kondigde Zilveren Kruis een premieverhoging aan van 7euro per maand, CZ van 4,45 euro en Menzis van maar 2,75 euro. Eerder had het veel kleinere DSW al 3,75 euro verhoging aangekondigd. Van de grote moet alleen VGZ (Univé) nog zijn premie bekendmaken. De verzekeraars bieden al jaren tegen elkaar op met lage premies.

Volgens Janssen van coöperatie Menzis lukt dat om twee redenen. De verzekeraars teren in op hun reserves, die hoog waren om de grote kostenstijgingen die een paar jaar geleden nog gewoon waren het hoofd te bieden. Volgend jaar gelden scherpere vermogenseisen, maar zelfs daar voldoen de verzekeraars ruim aan. Zilveren Kruis zegt 30 procent boven de minimale eis te zitten, Menzis 50 procent. Daar kunnen ze best was uit putten, maar Menzis dus meer dan Zilveren Kruis.

Janssen: 'We slagen er ook elk jaar in de kosten beter in de hand te houden. We proberen steeds op een bedrijfsresultaat van nul uit te komen, maar we doen het telkens weer beter. Dat positieve resultaat geven we het jaar daarna terug aan de verzekerden.' Ook dat is eindig, zegt Janssen.

Premiestijgingen van 20 procent

De afgelopen jaren ging het heel goed, vooral dankzij het Hoofdlijnenakkoord tussen verzekeraars, zorgverleners en minister Schippers. 'Maar het zal na misschien nog twee jaar afgelopen zijn. En dan zullen we de echte kosten aan de consumenten moeten doorberekenen. Dat kan leiden tot premiestijgingen van 20 procent per jaar', zegt Janssen.

Ook CZ verwacht dat het snel afgelopen zal zijn met de relatief lage verzekeringspremies. Bestuursvoorzitter Wim van der Meeren: 'Het moment dat er geen overreserves meer zijn en mensen echt de kostprijs moeten betalen komt dichterbij.' Ook hij denkt dat dat punt over twee jaar bereikt zal zijn. Terwijl CZ geldt als de een van de financieel sterksten onder de zorgverzekeraars.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden