'Verhoging pensioenleeftijd valt boze zestigplusser zwaar'

Veel zestigplussers hebben moeite met de laatste loodjes die leiden naar hun pensioen. Uit onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NiDi) blijkt dat zeven op de tien werknemers boven de zestig een ziekte, aandoening of handicap heeft en dat de helft van de onderzochte zestigplussers boos is over de verhoging van de pensioenleeftijd.

FNV-leden tijdens een zitting bij de rechtbank van Den Haag in 2014, FNV wilde de staat dwingen het AOW-gat te compenseren. Beeld anp

Vooral laagopgeleiden hebben het zwaar, omdat zij vaak fysiek zwaar werk doen. De middelbaar- en hoger opgeleiden geven aan hun werk als stressvol te ervaren.

Afgelopen jaren is de pensioenwet aangepast. In 2012 werd besloten dat mensen in principe pas op hun 67-ste met pensioen mogen. Een aantal jaar geleden lag de pensioenleeftijd nog op 65 jaar en daarvoor zelfs op 60 jaar.

In het rapport van het NiDi is onderzocht hoe oudere werknemers omgaan met de verhoging van de pensioenleeftijd. Een conclusie uit het rapport is dat veel ouderen zich overvallen voelen door de leeftijdsverhoging. De helft van de ouderen die meededen aan het onderzoek is boos. Deze boosheid leidt er bij sommigen toe dat ze zo weinig mogelijk proberen te werken, geen cursussen meer willen volgen en minder energie steken is sociale relaties op het werk.

'Veel mensen stevenen af op arbeidscarrières van 45 of 50 jaar. Mensen vinden dat ze recht hebben om met pensioen te gaan. Zeker omdat ze hebben gezien dat eerdere generaties veel vroeger met pensioen gingen. De stap van 60 naar 65 of soms 67 jaar is heel groot', aldus, Ken Henkens, een van de onderzoekers tegen Radio 1.

6.800 werkende zestigplussers namen deel aan het onderzoek. De ouderen zijn werkzaam in de sectoren overheid, onderwijs, zorg, welzijn en de bouw.

Het onderzoek keek ook naar de leeftijd waarop mensen het liefst zouden stoppen met werken, dit kwam uit op 63,4 jaar.

'Beste 60-plussers, ik schrik van jullie schaamteloze egoïsme en onwetendheid'

Gepensioneerden worden het hardst gepakt, krijgen niet waar ze recht op hebben en worden door jongeren verfoeid. Allemaal onwetendheid, legde Yvonne Hofs verongelijkte ouderen in 2013 uit. Acht drogredenen in het pensioendebat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.