Verhoging eigen risico is zeer onpopulair

Om de zorg betaalbaar te houden, geven Nederlanders de voorkeur aan belasting- en premieverhoging boven een verhoging van het eigen risico. Ook een versobering van het verzekeringspakket is populairder dan een hoger eigen risico.

AMSTERDAM - Dat blijkt uit het vandaag verschenen Continu Onderzoek Burgerperspectieven van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Van de ondervraagde burgers kiest 33 procent voor hogere belastingen en premies, 28 procent voor een kleiner verzekeringspakket en 13 procent voor een hoger eigen risico. 26 procent weet het niet.


Het SCP meet elk kwartaal de stemming in het land. Die blijft somber: 71 procent van de burgers vindt dat het de verkeerde kant op gaat met Nederland, een record sinds het begin van het onderzoek in 2008.


De steun voor de bezuinigingen is groot. Bijna tweederde van de Nederlanders vindt dat het nieuwe kabinet de overheidsfinanciën op orde moet krijgen, variërend van 54 procent van de PvdA-stemmers tot 73 procent van de VVD-stemmers. Het zal die partijen echter niet meevallen steun voor concrete maatregelen te krijgen, constateert het SCP. Burgers willen grote posten als onderwijs en zorg ontzien, ook omdat ze - ten onrechte - menen dat hier al fors op is bezuinigd. Ze willen wel snijden in ontwikkelingshulp en cultuur, vaak zonder te weten dat het relatief kleine kostenposten zijn.


Veel burgers geloven dat er op een betrekkelijk pijnloze manier op zorg kan worden bezuinigd, door minder onnodige behandelingen te verrichten, minder dure managers aan te stellen, de salarissen van specialisten te verlagen en de farmaceutische industrie aan te pakken. Volgens de meeste deskundigen is het te gemakkelijk alleen op bureaucratie te wijzen. De zorgkosten zouden vooral stijgen door vergrijzing en technologische ontwikkelingen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden