Verhofstadt overleeft ‘BHV’-crisis

De Belgische regering is woensdag door het oog van de naald gekropen. Premier Guy Verhofstadt heeft geen oplossing gevonden voor het symbooldossier ‘Brussel-Halle-Vilvoorde’ (BHV) dat Franstaligen en Nederlandstaligen splijt....

Gisterochtend bracht Verhofstadt koning Albert II op de hoogte van de impasse. In een gemeenschappelijke verklaring stelden zij dat een ‘politieke crisis niet opportuun is en ernstige schade toebrengt aan het economische en sociale welzijn van de burgers’.

Zowel applaus als boegeroep klonk in de Kamer toen Verhofstadt woensdagmiddag tekst en uitleg gaf. De premier wil het debat over de splitsing van het kiesdistrict uitstellen tot na de verkiezingen van 2007. In mei 2007 moet er volgens het Arbitragehof een oplossing zijn. De huidige situatie deugt volgens het hof niet, maar Vlamingen en Franstaligen zijn het fundamenteel oneens over de oplossing.

‘BHV’ draait erom dat Vlaamse randgemeenten van Brussel een kiesdistrict vormen met de hoofdstad. Daardoor kunnen de Franstalige inwoners er op hun eigen partijen stemmen. De Vlaamse politici vinden dat oneerlijk, omdat in Wallonië woonachtige Vlamingen dat niet kunnen. Verhofstadt benadrukte dat een uitkomst alleen mogelijk is als beide taalgemeenschappen daarmee kunnen instemmen. Daarom riep hij de volksvertegenwoordigers ook op de behandeling te staken van eenzijdige Vlaamse splitsingsvoorstellen in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.

Verhofstadt heeft het probleem nu feitelijk doorgeschoven naar de Vlaamse deelstaatregering. Een jaar geleden werd in het Vlaams regeerakkoord vastgelegd dat de kieskring ‘onverwijld’ moest worden gesplitst, zonder compensatie aan de Franstaligen.

De Vlaamse regering kan echter moeilijk vallen. Er mogen staatsrechtelijk geen nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven; hoogstens kan er een nieuwe coalitie worden gevormd. Zelfs dat is onwaarschijnlijk, omdat dat alleen kan als het Vlaams Belang aanschuift.

Aan Franstalige zijde is er tevredenheid. Voorzitter Elio Di Rupo van de Parti Socialiste (PS): ‘We geven Verhofstadt het vertrouwen, op voorwaarde dat we de absolute garantie krijgen dat Brussel-Halle-Vilvoorde volledig van de agenda wordt afgevoerd. Na tien maanden is het genoeg.’

Verhofstadt heeft de Kamer gisteren gevraagd het vertrouwen uit te spreken over zijn regering. Die stemming vindt vrijdag plaats. De volksvertegenwoordigers van de regeringspartijen zullen hem naar verwachting steunen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden