Verhofstadt maakt korte metten met crisis België

De Belgische premier Verhofstadt heeft woensdag te elfder ure een regeringscrisis bezworen. Al ruim een week was er een hoogopgelopen ruzie tussen Justitieminister Laurette Onkelinx (Parti Socialiste) en Verhofstadts eigen Vlaams-liberale VLD over de vervroegde vrijlating van zware criminelen....

Van onze correspondent Bart Dirks

De druppel die de emmer deed overlopen was het gerucht dat de Kosovaarse gangster Victor Hoxha zou zijn gesignaleerd in Antwerpen. Hij werd vorig jaar vervroegd vrijgelaten op voorwaarde dat hij zich niet meer in België zou laten zien, maar volgens getuigen was de schietgevaarlijke crimineel toch weer in het land.

Onkelinx is principieel voorstander van vervroegde vrijlating en weekendverlof omdat gedetineerden recht hebben op resocialisatie. Bart Somers, parlementslid van de VLD en tevens partijvoorzitter, eiste van Onkelinx een eind aan die praktijk.

De crisis sudderde door tot PS-voorzitter Elio di Rupo Verhofstadt een ultimatum stelde om een eind te maken aan de ‘surrealistische crisis’. De PS wilde desnoods de regering laten vallen, en zeker niet zijn minister opofferen. De Waalse socialist Di Rupo verwijt de Vlaamse liberalen enkel op crisis te zijn uitgeweest om electorale redenen.

Veiligheid is een beladen thema in de publieke opinie. Het is het onderwerp waarmee oppositiepartij Vlaams Belang goed scoort. Over anderhalve week zijn er gemeentelijke en provinciale verkiezingen, en komend voorjaar volgen de federale verkiezingen.

Het compromis bestaat erin dat slachtoffers of hun familie voortaan inspraak krijgen als zware misdadigers eerder worden vrijgelaten. Die procedure vertraagt de vervroegde invrijheidstelling, aldus Onkelinx, maar maakt deze niet onmogelijk. Ook moeten zowel het parket als het parket-generaal het eens zijn over de veiligheidsrisico's in dergelijke dossiers. Hoxha werd vrijgelaten, alhoewel het parket van Antwerpen daartegen gekant was.

De crisis verlamde al het overige politieke werk. Eigenlijk had de ministerraad al bezig moeten zijn met de begrotingscontrole. Er dreigt een onverwacht tekort voor 2007, omdat de fiscus door fouten bijna 900 miljoen euro minder ontvangt dan aangenomen.

Op 10 oktober wil Verhofstadt zijn jaarlijkse beleidsverklaring afleggen in het parlement. Dat is twee dagen na de gemeenteraadsverkiezingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden