Verhofstadt: burgers moeten met eurotax EU financiëren

De Belgische premier Verhofstadt pleit voor de invoering van een Europa-wijde 'eurotax'. Alle Europese burgers zouden een belastingheffing moeten betalen voor de financiering van de Europese Unie....

Dat zegt Verhofstadt in een interview met het Brusselse weekblad European Voice. Volgens de Belgische regeringsleider is de invoering van de eurotax de beste manier om in de toekomst eindeloze debatten te voorkomen over de financiering van de EU.

Verhofstadt lanceert ook andere plannen voor de modernisering van de Unie. Zo wil hij dat de voorzitter van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, voortaan rechtstreeks wordt verkozen. Nu wordt deze functionaris nog aangewezen door de regeringsleiders.

Het Europees Parlement moet het recht krijgen om zelf met wetgeving te komen. Het parlement heeft momenteel vooral een afwachtende rol en moet wetsvoorstellen beoordelen die door de Commissie worden voorgelegd. De raad van ministers, waarin de lidstaten zijn vertegenwoordigd, moet zich ontwikkelen tot een soort Tweede Kamer, naast het Europees Parlement.

Ook wil Verhofstadt dat een einde wordt gemaakt aan de traditie van de wisselende voorzitterschappen. Nu mag elke lidstaat van de Unie nog een half jaar voorzitter zijn, waarna de scepter wordt overgedragen aan een ander.

Verhofstadts ideeën vormen de aanloop naar het debat over de toekomst van Europa, dat aan het eind van dit jaar moet worden gevoerd tijdens een Europese top in Laken, een voorstad van Brussel. Tijdens die top zal Verhofstadt voorzitter zijn. De discussie is hoognodig, aldus de Belgische premier, 'want als er zoveel verschillende ideeën leven over de EU heb je een nieuwe consensus nodig over de toekomst van Europa'.

Volgens hem kan het debat met de eurosceptici alleen worden gewonnen wanneer hun twijfels rechtstreeks worden aangepakt. Dat betekent dat de EU snel iets moet doen aan de gebrekkige efficiëntie van haar instellingen en tekortschietende openheid en democratisch gehalte.

Zo zou het in zijn ogen zelfs mogelijk moeten zijn om de debatten in de raad van ministers volledig openbaar te maken. 'Waarom niet? Misschien zelfs in real-time op internet.'

Voor de Belgische liberaal betekent de Europese integratie overigens niet dat Europa meer bevoegdheden moet krijgen. Op sommige terreinen moet Brussel zelfs een stap terug kunnen doen. Op lange termijn moet de Unie echter uitgroeien tot een verbond dat minstens zozeer wordt gedefinieerd door haar gemeenschappelijke buitenlandse en veiligheidsbeleid als door de euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden