Verhitte campagne moet Congresleden overtuigen van wel/niet ingrijpen Syrië

'Haal ons uit deze hel.' Deze zin, uitgesproken door een Syrisch meisje in haar mooiste jurk, is bestemd voor de Amerikaanse president Obama. Hij moet het Congres overtuigen van een militaire interventie in Syrië, zo is de achterliggende boodschap. Nu de stemming in het Amerikaanse Congres nadert, voeren voor- en tegenstanders van militair ingrijpen een verhitte mediacampagne.

Irene de Zwaan
Still uit het filmpje waarin bewoners van Kafranbel Obama oproepen om een militaire actie te starten. Beeld YouTube
Still uit het filmpje waarin bewoners van Kafranbel Obama oproepen om een militaire actie te starten.Beeld YouTube

In hun beste Engels proberen inwoners van Kafranbel, een dorpje in het noorden van Syrië, Obama te overtuigen van een militaire interventie. 'Om de oorlog te beëindigen', zegt een jongeman, terwijl hij recht in de camera kijkt. 'Want als je echt tegen oorlog bent, dan zou je achter een aanval van Amerika moeten staan.'

Een jongetje schreeuwt in de lens: 'Je moet ja zeggen!' En een meisje vervolgt: 'Je moet je schamen, want je kan onze levens redden, maar je wilt het niet proberen.'

Op de achtergrond klinkt melancholische pianomuziek en tussendoor worden quotes van Martin Luther King Jr. en Ronald Reagan gebruikt, zoals deze: 'Mensen op de eerste plaats zetten, is altijd Amerika's geheime wapen geweest'.

De video is per email naar leden van het Amerikaanse Congres gestuurd en is zeker niet het enige materiaal dat de weg naar de autoriteiten heeft gevonden: op Twitter, YouTube en Facebook wordt de laatste dagen fel campagne gevoerd voor én tegen een militaire interventie in Syrië, in de hoop dat Congresleden hun mening bijstellen voordat ze gaan stemmen - waarschijnlijk deze week nog.

'NEE' tegen oorlog
Zo is er een Facebookpagina getiteld 'US Congress: Act for peace, vote NO to war against Syria', een initiatief van lokale Syrische activisten, die een helpende hand krijgen van Syriërs die in Amerika wonen. De pagina heeft tot nu toe 31.994 'likes' verzameld en biedt filmpjes, peilingen en foto's die bezoekers moeten overtuigen van een 'NEE' tegen een interventie.

John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, komt er op deze Facebook-pagina niet goed vanaf. Hij wordt omschreven als 'a big, fat liar'. In filmpjes - zoals hieronder - wordt gewaarschuwd dat een militaire actie tegen Syrië een wereldoorlog zal veroorzaken. Bovendien, zo zegt de (anonieme) stem in het filmpje: '91 procent van de mensen staat niet achter ingrijpen'. Een gevoelige snaar.

Ook in een uitgelekte brief van de woordvoerder van het Syrische parlement aan het Congres wordt klinkklare taal gesproken: militaire actie zal onschuldige mensen treffen en het extremisme in Syrië aanwakkeren. De oplossing moet via de diplomatieke weg gezocht worden, staat in de brief, die wordt ondersteund door citaten van de roemrijke ex-president Franklin D. Roosevelt.

In de 2,5 jaar dat de burgeroorlog in Syrië nu voortduurt is het internet overspoeld met filmpjes van activisten die tegen Assad ageren en mensen die zich juist achter de president scharen. Beelden van regeringstroepen die genadeloos onschuldige burgers beschieten, dode kinderen, huilende vrouwen, maar ook rebellen die gevangenen martelen of begraafplaatsen vernielen; bloedige of aanstootgevende beelden worden niet gemeden. Alles is geoorloofd om de publieke opinie in de gewenste richting de duwen.

Activisten weten inmiddels haarfijn hoe ze hun boodschap zo goed mogelijk kunnen overbrengen. Dat blijkt althans uit de huidige campagne voor al dan niet militair ingrijpen: Arabische quotes worden vertaald in het Engels, kinderen worden veelvuldig ingezet (zoals onderstaande filmpje van een meisje in een vluchtelingenkamp), en er wordt ingespeeld op de angst dat terroristische organisaties als al-Qaeda hun grip op Syrië - en de rest van de wereld - vergroten.

I'm Qaeda?
Een campagne waarin jonge Syriërs foto's op Twitter plaatsen terwijl ze bier drinken, strakke kleding dragen of hasj roken, moet Amerikanen ervan overtuigen dat niet iedereen die de Syrische oppositie ondersteunt ook gelieerd is aan al-Qaeda. 'Het is misschien de eerste keer dat ze (Amerikanen, red.) van Syrië hebben gehoord en het op de kaart kunnen terugvinden. En dan is het van: Qaeda, Qaeda, Qaeda', aldus K. Ibrahim in The New York Times.

De 33-jarige Syrische vluchtelinge bedacht de campagne als tegenreactie op een eerdere campagne, waarin soldaten en mariniers uit het Amerikaanse leger slogans op Twitter plaatsten als: 'Ik ben niet bij de marine gegaan om te vechten tegen al-Qaeda in een Syrische burgeroorlog'. Ibrahim: 'Kom op, dit wordt uit de context gerukt. Je hebt niet alleen de keuze tussen al-Qaeda en Assad.'

Of de voor- en tegenstanders van militair ingrijpen succes hebben met hun campagne moet deze week blijken, als het Congres de kwestie-Syrië in stemming brengt. Tot die tijd zal er bikkelhard campagne worden gevoerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden