nieuwsBoxtel

‘Verharding in de polder’: alom verontwaardiging over urenlange bezetting varkensbedrijf

Bijna iedereen distantieert zich van de varkensstalbezetting in Boxtel. Ook Partij voor de Dieren en Wakker Dier nemen afstand van de actie. De varkens moeten mogelijk uit voorzorg worden afgemaakt vanwege vrees voor varkenspest of andere dierziektes.

Belangstellende boeren zijn naar de varkensfokkerij in Boxtel gekomen die urenlang bezet werd door dierenrechtenactivisten van Meat the Victims. Beeld ANP

Bijna iedereen, vriend én vijand van de intensieve veehouderij, distantieert zich van de actie van de internationale dierenrechtenbeweging Meat the Victims bij een varkensbedrijf in Boxtel. Ook de Partij voor de Dieren (PvdD), actiegroep Wakker Dier en de Dierenbescherming hebben geen goed woord over voor de urenlange bezetting van de varkensstallen in het landelijk gebied op de grens tussen Boxtel en Oirschot.

‘Wij vinden dat je je altijd netjes aan de wet moet houden, de boeren én de activisten’, is de reactie van de Europese lijsttrekker Anja Hazekamp van PvdD. Wakker Dier hekelt de huisvredebreuk: ‘Opkomen voor dieren is goed, maar blijf alsjeblieft respect houden voor de boeren.’ De Dierenbescherming: ‘Deze actie is totaal niet wenselijk voor het welzijn van de dieren. Ze jagen de varkens alleen maar de stuipen op het lijf. Stress is niet goed voor ze.’

Schandalig

De boerenbonden zijn laaiend. LTO-voorzitter Marc Calon waarschuwt al geruime tijd voor ‘verharding in de polder’ en is de acties van extremistische dierenwelzijnsorganisaties meer dan zat. De bezetting van een varkensbedrijf door ruim honderd actievoerders gedurende bijna twaalf uur vindt hij schandalig. ‘Demonstreren is een goed recht, ook tegen de veehouderij. Maar bedreigen, intimideren, inbreken, insluipen en illegaal erven betreden, accepteren we niet langer’, aldus Calon. Hij wil zo snel mogelijk een gesprek met de verantwoordelijke ministers Schouten (Landbouw) en Grapperhaus (Veiligheid en Justitie).

De politie begon pas maandagavond om 10 uur met de (langzame) ontruiming van de stallen. Ook hun sympathisanten – eveneens bijna honderd mensen - die buiten de stallen actie voerden, moesten voor hun eigen veiligheid ‘bewaakt’ worden vanwege boze boeren en burgers die zich op zandpaden rond het bedrijf ophielden.

Aanhoudingen

De hele groep werd in bussen afgevoerd naar een onbekende plek. De politie zei maandagavond laat dat tientallen actievoerders zijn aangehouden omdat ze zich verzetten, of zich niet konden identificeren. Het Openbaar Ministerie zal zich verder beraden over de (mogelijke) strafvervolging van de bezetters.

Volgens woordvoerder Jonathan Loogman van Meat the Victims zijn meer dan zestig actievoerders gearresteerd. Zij zijn naar het politiebureau afgevoerd, waar ze volgens hem nog steeds vastzitten. ‘Één groep is gearresteerd door een miscommunicatie met de politie. Zij waren nog in onderhandeling om twee zieke biggetjes mee te kunnen nemen’, aldus Loogman dinsdagmorgen.

Volgens Loogman zijn de niet -gearresteerde actievoerders tegen 2 uur vannacht afgezet bij het NS-station in Boxtel.  ‘Daarvandaan moesten we maar zien waar we heen gingen’, aldus Loogman. ‘Erg veilig was het niet. Sommigen moesten een taxi bellen om terug te komen bij hun auto’s.’

De politie heeft het boerenbedrijf de hele nacht bewaakt. Ook dinsdagmorgen stonden er nog politiewagens voor de deuren van de varkenshouderij.

Voorzorg

De zuidelijke landbouwvakbond ZLTO vreest dat de varkens in de bezette stallen mogelijk uit voorzorg moeten worden gedood. De actievoerders, die uit verschillende landen komen, zijn namelijk zonder beschermende maatregelen de stallen binnengedrongen en hebben daarmee de gezondheid van de varkens in gevaar gebracht. De boerensector is al maanden bang voor de Afrikaanse varkenspest die rondwaart in Europa. Daarbij helpt het niet als actievoerders uit alle windstreken opeens een Brabantse varkensstal binnengaan, aldus de ZLTO.

Bijna alle partijen in de Tweede Kamer hebben hun verontwaardiging over de bezetting uitgesproken. Het CDA vindt dat justitieminister Ferd Grapperhaus het vragenuur dinsdagmiddag moet uitleggen wat hij tegen zulke bezettingen kan doen.

De internationale dierenrechtenactivisten van ‘Meat the Victims’, die volgens eigen zeggen uit 26 landen komen, wilden met hun actie aandacht vragen voor het leed dat volgens hen schuilgaat achter de deuren van de Nederlandse boerderijen. Eerder hebben zij ook al soortgelijke acties gehouden op veehouderijen in Engeland en andere landen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden