Verhalen vertellen is een vak, nu nog een doeltreffend verdienmodel

Voetbal International kan best zonder Johan Derksen, maar kampt wel met de problemen van elk blad dat zich op mannen richt.

Paul Onkenhout
Voetbal International Beeld
Voetbal InternationalBeeld

Voetbal International wordt een maandblad, meldde het Algemeen Dagblad afgelopen vrijdag. Het nieuws werd gepeurd uit een interview met de hoofdredacteur van VI, Christiaan Ruesink. Het bleek reuze mee te vallen. Ruesink had alleen maar gezegd dat VI misschien een maandblad wordt, ooit, op termijn, als de oplage blijft dalen.

Voor een van zijn voorgangers, Johan Derksen, was het aanleiding tot enkele natrappende bewegingen. In het tv-programma Voetbal Inside zei hij dat het blad na hem in een zwart gat is gevallen. Zijn opvolgers noemde hij 'hoofdredacteurtjes', zonder erbij te vermelden dat hij destijds zelf zijn opvolgers (Thijs van Veghel en Tom van Hulsen) in het zadel had geholpen. Ook zei hij: 'Toen ik drie jaar geleden wegging, was er geen wolkje aan de lucht.'

Factcheck. Johan Derksen werd in 2000 hoofdredacteur van Voetbal International. De oplage was 188 duizend. In het jaar van zijn vertrek was die gezakt tot 127 duizend. Hoewel de boekenpoot van VI destijds de financiële verliezen compenseerde, moeten de beweringen van Derksen als grotendeels onwaar worden gekwalificeerd.

Niet dat het nu goed gaat. Voor het eerst in de geschiedenis werd een jaar met verlies afgesloten, 1,5 miljoen euro. Vijftien medewerkers verloren hun baan en het aantal pagina's werd verminderd.

VI (sinds 1965) worstelt met dezelfde problemen als alle andere bladen die zich op mannen richten. Mannen lezen steeds minder tijdschriften. De concurrentie op internet is bovendien moordend als het om voetbalnieuws gaat. Digitale initiatieven leveren vooralsnog weinig inkomsten op. Verder heeft het blad moeite om de verschillende soorten voetballiefhebbers te verenigen.

Het zijn, nog steeds, de lange interviews, reportages en achtergrondverhalen die VI drijvende houden. Deze week zijn de pijlers artikelen over de nieuwe Ajacied David Neres en de revolutie bij Roda JC en interviews met Aron Winter en, verrassend, de lijsttrekker van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers.

Ons vak is verhalen vertellen, schrijft Ruesink in zijn voorwoord. Nu nog een doeltreffend verdienmodel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden