Verhagen wilde AIVD op Wilders afsturen voor Fitna

Maxime Verhagen (CDA) wilde als minister van Buitenlandse Zaken Geert Wilders laten bespioneren om meer over diens film Fitna te weten te komen. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) moest nagaan wanneer de film uitkwam en wat daarin te zien was.

DEN HAAG - Dat blijkt uit een reconstructie die de omroep Human maakte van de gang van zaken rond Fitna en die vanavond wordt uitgezonden. Daarin bevestigen twee bewindslieden uit het kabinet-Balkenende IV het idee van Verhagen. Die was vier jaar geleden net als de andere kabinetsleden niet gerust op de nog te verschijnen film van Wilders. Fitna zou gaan over de islam en de Koran, en zou tot heftige reacties kunnen leiden onder sommige moslims.


Guusje ter Horst, destijds minister van Binnenlandse Zaken, bevestigt dat haar is gevraagd de AIVD in te zetten voor het natrekken van Wilders. Zij weigerde dit, omdat ze de inlichtingendienst niet wilde gebruiken om de handel en wandel van Tweede Kamerleden na te gaan.


Ook Tjibbe Joustra, de toenmalige Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en verantwoordelijk voor de beveiliging van Wilders, bereikte een verzoek uit het kabinet: om de bewakers van Wilders informatie te laten inwinnen over de inhoud en verschijningsdatum van Fitna. Maar Joustra wilde daar 'een cesuur aanbrengen, omdat je anders mensen niet meer kan beveiligen'.


Verhagen, inmiddels minister van Economische Zaken, ontkent de beweringen niet. Via een woordvoerder laat hij weten: 'De inzet van het kabinet was erop gericht eventuele risico's vanwege de film voor Nederlanders en Nederlandse bedrijven in het buitenland zoveel mogelijk te beperken. Om die reden heeft minister Verhagen de heer Wilders verzocht af te zien van het verscheuren of verbranden van de Koran.' PVV-leider Wilders heeft vooralsnog niet gereageerd.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden