Verhagen wil voor Grondwet op de foto

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen roept collega’s Wouter Bos (PvdA), Jozias van Aartsen (VVD), Boris Dittrich (D66) en Femke Halsema (GroenLinks) op ‘met zijn allen op een affiche te poseren voor een duidelijk ja voor de Europese Grondwet’....

Van onze verslaggever Frank Poorthuis

Hij schrijft dit in een brief, die hij dinsdagavond laat naar alle fractievoorzitters heeft gestuurd. Naast een gezamenlijk affiche wil Verhagen ook ‘gezamenlijk op straat tussen de mensen campagne voeren voor de Europese Grondwet’.

De opvallende oproep volgt, nu de peilingen aangeven dat een meerderheid van de Nederlandse kiezers wel eens tegen de Europese Grondwet kan gaan stemmen. Verhagen vindt dat de strijd voor een ja de partijpolitieke grenzen overschrijdt. Daarom roept hij zijn collega's op ‘het schijnbaar onverzoenlijke te verzoenen’ en met zijn allen op te trekken.

De brief is vooral het bewijs van toenemende ongerustheid bij partijen over een goede afloop van het referendum. Het CDA is een fervent voorstander van de nieuwe Grondwet. Maar Verhagen heeft zich niet zo lang geleden onder voorwaarden verbonden aan de uitslag van het referendum. Bij een opkomst van minimaal 30procent en een overtuigende meerderheid (60procent) voor of tegen, zullen de christen-democraten de uitslag volgen.

GroenLinks en D66 nemen de kiezersuitspraak zonder meer over. De PvdA vraagt alleen een opkomst van minstens 30procent. De VVD laat nog in het midden wat ze met de uitslag van het referendum gaat doet.

Wat het CDA vooral ergert is dat Bos en Van Aartsen zich tot nog toe niet noemenswaardig hebben gemengd in de campagne voor de Europese Grondwet. De fractievoorzitters konden gisteravond nog niet reageren op de oproep, omdat de brief pas laat binnenkwam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden