Verhagen wil dat Japan meer doet voor troostmeisjes

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft Japan opgeroepen meer te doen voor Nederlandse vrouwen die daar tijdens de Tweede Wereldoorlog tot prostitutie zijn gedwongen....

ANP

Maar Verhagen, die op bezoek is in Japan, vindt een ‘aanvullend gebaar’ van Japanse zijde noodzakelijk, zo benadrukte hij maandag in een gesprek met zijn ambtgenoot Hirofumi Nakasone. Daarmee voert hij een vorig jaar door de Tweede Kamer gesteunde VVD-motie uit waarin werd aangedrongen op een extra morele dan wel financiële compensatie voor de ‘troostmeisjes’.

Oorlogsverleden
Nederland en Japan vieren dit jaar 150 jaar diplomatieke betrekkingen en in 2009 vierhonderd jaar handel. ‘Hoewel we naar de toekomst moeten kijken, is de dialoog over het oorlogsverleden een onlosmakelijk onderdeel van onze relaties met Japan’, aldus minister Verhagen.

Eerder op de dag zei hij dat het leed dat Nederlandse oorlogsslachtoffers in Japan is aangedaan, waaronder de gedwongen prostitutie, nooit mag worden vergeten. Tijdens een herdenkingstoespraak op een oorlogskerkhof in Yokohama wees hij erop dat Nederland en Japan zich na de oorlog hebben verzoend en hun oude vriendschappelijke banden in ere hebben hersteld. Maar ‘we mogen niet toestaan dat het lijden van slachtoffers wordt vergeten’, zei Verhagen.

Krijgsgevangenen
Op het Hodogaya-kerkhof liggen 21 Nederlandse krijgsgevangenen begraven. Ze kwamen om toen het schip dat hen naar Japan vervoerde, werd getroffen door een torpedo. In totaal nam Japan ongeveer 20 duizend Nederlanders krijgsgevangen en werden veel mannen, vrouwen en kinderen in kampen geïnterneerd.

Verhagen en een Japanse vertegenwoordiger legden een krans op het kerkhof en namen een minuut stilte in acht voor de oorlogsslachtoffers. Japan heeft in 1993 excuses aangeboden voor het oorlogsverleden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden