Verhagen: vriend van Israël en de Palestijnen

Maxime Verhagen in Jeruzalem en Ramallah: ‘Ik wil een bijdrage leveren aan het welslagen van het vredesproces.’..

Van onze correspondent Alex Burghoorn

Het is een partijtje voetbal tussen ‘Nederland’ en ‘Nederland’, en Maxime Verhagen geeft de aftrap. Op zowel de witte shirts als op de blauwe shirts is een rood-wit-blauw insigne genaaid.

Het vlaggetje geeft de Israëlische en Palestijnse voetballertjes van een jaar of 10 een goed gevoel: iedereen wil wel Johan Cruijff zijn. Maar het is ook een eerbetoon aan de sponsor van het verbroederingsproject: al jaren steunt Nederland de organisator, het Peres Center for Peace.

Bemiddelaar in het Israëlisch-Palestijns conflict – het is een betiteling die minister van Buitenlandse Zaken Verhagen wat ver vindt gaan. ‘Je moet jezelf niet groter maken dan je bent. Maar ik wil wel een bijdrage leveren aan het welslagen van het vredesproces.’

Tot de voetballertjes: ‘Zo kunnen jullie normale jongens en meisjes zijn. Zo ervaren jullie dat je vrienden kan zijn.’

Als ‘vriend van Israël’ trekt Verhagen maandag langs de kantoren van de politieke top in Jeruzalem en Tel Aviv. Daags daarna belooft hij in Ramallah dat Nederland ‘schouder aan schouder staat met de Palestijnen om de uitvoering van het vredesakkoord, als dat er eenmaal is, mogelijk te maken’.

Het is het tweede bezoek van Verhagen aan Israël en de Palestijnse Westoever in 7 maanden. De Nederlandse regering wil een ‘actieve rol’ spelen in het Midden-Oosten en dat betekent ‘dat ik hier vaak mijn gezicht laat zien’. Israël ziet hem als ‘goede partner’ en hij heeft ‘krediet’ bij de Palestijnse Autoriteit. Zodoende kan Verhagen ‘boodschappen overbrengen’. Voor de Palestijnse donorconferentie in december ‘hebben wij gesprekken tussen Israëli’s en Palestijnen gefaciliteerd’.

De machtsovername door de islamistische Hamas in de Gazastrook was in juni het decor van Verhagens eerste bezoek; en deze week zet de bitse werkelijkheid in de door Israël afgegrendelde Palestijnse kustenclave opnieuw de toon. Israël sloot enige tijd de brandstoftoevoer af in antwoord op Palestijnse raketbeschietingen. Gaza is de achilleshiel van de uitgedokterde vredesplannen voor 2008.

‘Ik heb drie boodschappen. Aan Israël: maak de grens van Gaza open als de veiligheid in orde is. Aan Gaza: vrede levert meer op dan agressie. En aan Hamas: ik zal jullie nooit laten slagen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden