Verhagen vraagt aandacht voor activist Hu Jia

GRONINGEN (ANP) - Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) betreurt de arrestatie van de prominente Chinese mensenrechtenactivist Hu Jia. Dat zei hij zaterdag bij de opening van de tentoonstelling Go China! Assen - Groningen.

Verhagen roept de Chinese autoriteiten op ,,zich ook hier van de goede kant te laten zien en hem zijn werk als pleitbezorger te laten voortzetten.''

De bewindsman benadrukte dat Nederland bij China zal blijven aandringen op verdere verbeteringen op het terrein van de mensenrechten. Hij wees op de Olympische Spelen deze zomer in het Aziatische land. ,,China is nu vanuit imago-overwegingen meer ontvankelijk voor dit soort boodschappen en daar moet op worden ingespeeld.''

Voorbeeldfunctie

De bewindsman zei dat China door de economische groei een steeds groter economisch en politiek gewicht in de wereld krijgt. ,,Grote spelers hebben een voorbeeldfunctie. China neemt de verantwoordelijkheid steeds meer op'', aldus Verhagen.

Verder prees de bewindsman de opbloeiende culturele betrekkingen tussen Nederland en China. Sinds 2005 heeft China een prioriteitsstatus binnen het internationale cultuurbeleid. Dat heeft al tot samenwerking op veel terreinen geleid en de uitwisseling van experts, zei de minister.

Als voorbeelden noemde hij de restauratie van het schilderij van keizerin Cixi uit het zomerpaleis en de klokken uit de Verboden Stad door Nederlandse deskundigen. Ook bij muziek, dans, film en beeldende kunst is er een wisselwerking.

Hu Jia maakt zich samen met zijn vrouw onder meer sterk voor het milieu en voor de rechten van mensen met HIV/aids. Hij werd eind december opgepakt en vastgezet nadat hij maandenlang onder huisarrest had geleefd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden