Verhagen vol vertrouwen fractieoverleg in

Fractievoorzitter Maxime Verhagen is woensdagnacht vol vertrouwen het overleg met zijn fractie ingegaan. Dat zou er op kunnen wijzen dat het CDA een oplossing heeft gevonden voor de onderlinge onenigheid over de kabinetsformatie.

ANP

Pas aan het eind van woensdagavond kwamen de 21 Kamerleden bij elkaar om te overleggen over de situatie, na een lange dag van wachten. Het is niet bekend hoe lang het beraad gaat duren. Het voorstel dat op tafel ligt is dat het CDA doorgaat met de onderhandelingen met VVD en PVV. Ab Klink zal vervangen worden door een andere onderhandelaar.

Vlak voordat fractievoorzitter Maxime Verhagen de fractiekamer in ging, meldde hij dat hij ‘ervan overtuigd’ is dat ze er eensgezind uit zullen komen. Fractiegenoot Ab Klink, die heeft aangegeven dat hij niet meer verder wil met de onderhandelingen, liet weten dat het zijn intentie is om in de fractie te blijven. Maar hij wil zelf niet meer onderhandelen met de VVD en de PVV.


Brief van Klink

Klink was van meet af aan de vaste secondant van Verhagen bij het overleg over een rechtse minderheidscoalitie. De afgelopen periode kreeg Klink, ook nog demissionair minister van Volksgezondheid, steeds meer weerzin tegen de vorming van een VVD-CDA-coalitie met gedoogsteun van de PVV. Daarover schreef hij een brief aan Verhagen en waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker, die woensdag uitlekte.

Daarin schreef hij onder meer dat de ‘politieke samenwerking met de PVV een onbegaanbare weg is geworden’. ‘Voor mij persoonlijk is dat echt een definitieve conclusie’, schreef hij ook. Ook zijn fractiegenoten Kathleen Ferrier en Ad Koppejan willen niet met de PVV in zee. De CDA-fractieleden kregen de brief dinsdagavond in een spoedberaad te lezen. De rest van de fractie had al eerder aangegeven het eindresultaat van de onderhandelingen te willen afwachten voordat ze een oordeel geeft.

Geen formatieoverleg meer

Na het fractieberaad van het CDA is er in de nacht van woensdag op donderdag geen ontmoeting meer van de fractieleiders van VVD, PVV en CDA bij informateur Ivo Opstelten. Die zal na het overleg van de CDA-fractie nog wel contact hebben met CDA-fractieleider Maxime Verhagen over de afloop.

Een gesprek tussen de drie partijen en de informateur zal vervolgens in de loop van donderdag plaatsvinden.

Donner


Woensdag werd gevuld met talrijke gesprekken met onder anderen de drie dwarsliggende fractieleden. CDA-minister Piet Hein Donner speelde ook een grote rol in de pogingen om de neuzen één kant op te krijgen. Tot ver in de avond was niet duidelijk of dit lukte en wanneer de fractie bijeen kon komen. Eerder woensdag hadden de CDA-afdelingen in provincies aangegeven dat ze willen dat het CDA verder onderhandelt.

Maxime Verhagen loopt dinsdagavond terug naar de fratiekamer na een korte onderbreking (ANP) Beeld ANP
Maxime Verhagen loopt dinsdagavond terug naar de fratiekamer na een korte onderbreking (ANP)Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden