Verhagen verstoort Belgisch wielerfestijn

Een pijnlijker nederlaag dan zaterdag bij de neo-amateurs leden de Belgische veldrijders nog maar zelden bij een WK. In eigen huis, in Zolder, zou het goud als vanzelfsprekend naar een van de Belgen gaan maar het was ten slotte een 20-jarige Nederlander die het feest verstoorde....

Van onze verslaggever

Thijs Verhagen uit het Brabantse Erp, lid van de Rabo-amateurploeg, was zaterdag alle zuiderburen te slim af. In het zicht van de finish liet de Belgische topfavoriet Davy Commeyne een gaatje langs de balustrade open en dat foutje was wel aan Verhagen besteed. Onweerstaanbaar sprintte hij naar de titel.

Sinds bij het veldrijden de klasse van neo-amateurs is ingevoerd (renners tot 23 jaar) mondde het WK vrijwel altijd in een Belgische zege uit. Alleen in de eerste editie, in 1996 in het Franse Montreuil, beten de Belgen in het stof (de Fransman Martinez, later ook wereldkampioen mountainbike, won) maar nadien was het immer raak. Vaak stonden er verscheidene Belgen op het erepodium.

Zaterdag was dat er maar één, Commeyne, en die stond er zeer beteuterd bij. Deze jonge Belg, volgend seizoen als profrenner in dienst van de Palmans-formatie, heeft de naam een bluffer te zijn maar zaterdag kwamen er na afloop van de koers maar weinig woorden over zijn lippen.

Voortdurend had Commeyne gepoogd er alleen vandoor te gaan en anders zijn landgenoot Wim Jacobs wel. Maar telkens weer bleef Verhagen koel onder de Belgische aanvalslust. In zijn eigen tempo kwam hij steeds weer terug om zich ten slotte in een sprint van drie de koelste te tonen.

Dat de Nederlander in het zicht van de finish nog over zoveel kracht beschikte verbaasde velen. In het achtervolgen van ontsnapte Belgen spaarde hij zichzelf niet. Steeds reed hij op kop in het groepje achtervolgers, veel steun kreeg hij niet en hij leek gevangen in het Belgische ploegspel.

Verhagen, die halve dagen als metselaar werkt, werd vooraf niet tot de topfavorieten gerekend. Zijn seizoen werd door wisselvallig rijden gekenmerkt. Maar dat hij het afgelopen jaar flinke progressie had geboekt was evident. In wereldbekerwedstrijden bij de profrenners maakte hij een aantal malen een sterke indruk.

De aankomst in Zolder, op de weg van het racecircuit, was de Brabander op het lijf geschreven. 'Ik wist dat ik in de sprint kans zou hebben, het was zaak rustig te blijven. Commeyne leek me nog in de hekken te gaan rijden maar hij bleef keurig in zijn lijn.'

Verhagen schreef zijn succes vooral toe aan geïntensiveerde trainingsarbeid. Pas sinds hij bij de amateursectie van de Rabobank-ploeg terecht is gekomen, heeft hij het wielrennen serieus opgepakt. Helemaal voor de sport leven is er bij hem nog niet bij, café-bezoek met vrienden 'hoort er nu nog wel bij'.

De ambitie van de Brabander is echter wel om profrenner te worden. 'Ik heb hier laten zien dat ik op het juiste moment kan pieken. Alle vorige wereldkampioenen in deze klasse zijn professional geworden, ik hoop dat het mij ook zo vergaat.'

Enkele uren tevoren was er wel Belgisch succes bij de junioren. De regenboogtrui in die klasse ging naar Kevin Pauwels uit Kalmthout. Hij ontsnapte in de laatste ronde uit een kopgroep van vijf. Het zilver ging naar de Pool Krzysztof Kuzniak. Het brons was voor de Tsjech Zdenek Stybar. De Nederlanders speelden geen rol van betekenis. Eddy IJzendoorn maakte even deel uit van de eerste groep, maar moest al snel lossen. Lars Boom was vlak na de start betrokken bij een valpartij.

Bij de vrouwen ging de titel verrassend naar de Franse veldrijdster Laurence Leboucher. De Nederlandse kampioene Daphny van den Brand, dit seizoen vaak de sterkste in de wereldbekerwedstrijden, eindigde achter de Duitse Hanka Kupfernagel als derde.

Die podiumplaats kon de Nederlandse amper bekoren. Vooraf was zij ervan overtuigd dat ze de titel zou pakken. De tot voorheen onverslaanbare Kupfernagel had het dit seizoen al een aantal keren moeten afleggen tegen Van den Brand, andere concurrentes waren er volgens haar niet echt.

Leboucher, drievoudig Europees kampioene mountainbike, sloeg echter tijdens een van de steile klimmetjes toe. Wat Kupfernagel, Van den Brand en de Amerikaanse Alison Dunlap daarna ook probeerden, Leboucher bleef ruim buiten hun bereik.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden