Verhagen: staf niet ingezet bij CDA-campagne

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft zijn ambtenaren niet gebruikt voor de campagne van het CDA. Hij vroeg de ambtenaren van zijn ministerie in verkiezingstijd wel om informatie, maar alleen inhoudelijk, over het kabinetsbeleid. De sneren naar andere partijen werden niet door ambtenaren gedicteerd; die bedachten Verhagen en zijn politieke medewerkers zelf.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MAARTJE BAKKER

DEN HAAG - Met die verklaring weerde Verhagen de aanval af die de oppositie op hem had ingezet, gisteren in een spoeddebat. De oppositiepartijen, onder aanvoering van GroenLinks, hadden Verhagen naar de Tweede Kamer geroepen naar aanleiding van een uitzending van PowNews. Daaruit zou blijken dat de minister zijn ambtenaren opdracht had gegeven om voorbereidingen te treffen voor de CDA-campagne. Preciezer: hij had ze om bijdragen aan zijn verkiezingsspeeches gevraagd. Tot verontwaardiging van de oppositie, want 'de staatskas is geen campagnekas', aldus D66'er Gerard Schouw.

Niet dat de scheidslijn tussen wat ministers wel en niet van hun ambtenaren mogen vragen 'met een nagelschaartje te knippen is', vond de Tweede Kamer. Ze stelde vast dat er een groot grijs gebied is: ministers die maatregelen die goed vallen vlak voor de verkiezingen aankondigen, juist dan veel op werkbezoek gaan, en een beroep doen op de ambtelijke staf - zijn die in overtreding?

Ger Koopmans lepelde het ene na het andere dubieuze voorbeeld op. Had Marja van Bijsterveldt vlak voor de verkiezingen niet mogen beloven dat plattelandsscholen open blijven, Fred Teeven geen extra gevangenissen in Limburg mogen aankondigen, Melanie Schultz niet haar plannen voor 130 kilometer per uur op de snelweg mogen ontvouwen?

Mag een minister in campagnetijd een ambtenaar dan een politiek getinte toespraak laten schrijven? 'Je kunt niet verlangen dat in een speech eerst vijf zinnen worden geschreven door een speechschrijver die van de inhoud op de hoogte is, en dan zes zinnen door een politieke schrijver', vond PVV-Kamerlid Hero Brinkman.

Toch is dat hoe het gaat, ook in dit geval, legde Verhagen uit. Ambtenaren moeten wel betrokken zijn bij de toespraken van hun minister, gezien zijn taak het kabinetsbeleid te verkondingen. Anders ontstaan er toestanden zoals met de toenmalige LPF-minister Nawijn, die beweerde dat hij 'als persoon' voor de doodstraf was, maar 'als minister' tegen.

De persoonlijkheid van Maxime Verhagen splijt zich dus pas daar waar hij uithaalt naar andere partijen. Of tenminste, zijn ambtelijke staf: daar heeft hij een ambtenaar voor de inhoud, en een medewerker voor de partijpolitiek.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden