Verhagen: politiemissie Afghanistan 'interessant'

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vindt het plan van GroenLinks en D66 voor een politiemissie in Afghanistan interessant. Maar hij kan er inhoudelijk niet op ingaan, omdat het demissionaire kabinet geen ruimte heeft om een uitspraak te doen over een eventuele toekomstige missie in Afghanistan.

Dat zei Verhagen donderdagavond in een overleg met de Tweede Kamer. GroenLinks en D66 riepen het kabinet daarin op hun plan uit te werken om vijftig extra Nederlandse politieagenten naar Afghanistan te sturen om Afghaanse collega's te trainen. De trainers, die dan deel uitmaken van de Europese politiemissie EUPOL, zouden beschermd moeten worden door 200 à 250 Nederlandse militairen.

Verhagen waardeert de betrokkenheid die de fracties met hun voorstel tonen voor de missie in Afghanistan. Hij staat er ‘sympathiek’ tegenover en hoopt dat het nieuwe kabinet en de Tweede Kamer er positief naar willen kijken. ‘Wij dachten daar ook aan’, aldus Verhagen. Omdat het demissionaire kabinet alleen nog lopende zaken afhandelt, laat hij het graag over aan de Tweede Kamer om te kijken of er voldoende draagvlak is te vinden voor het plan voor een politiemissie. Verhagen wees er verder op dat hij het volgende kabinet niet voor de voeten wil lopen door er nu iets over te zeggen.

Ook minister Eimert van Middelkoop (Defensie) vond de opbrengst van het debat ‘verrassend’. Hij is blij met de ‘nieuw ontwikkelde wil’ om betrokken te blijven in Afghanistan. Ook Van Middelkoop gaf aan dat hij vanwege de demissionaire status van het kabinet niet kan ingaan op het voorstel van GroenLinks en D66. Dat plan zal volgens hem hoe dan ook niets veranderen aan de terugtrekking vanaf augustus van de Nederlandse militairen en hun materieel uit Uruzgan.

Maxime Verhagen (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.