Verhagen niet naar antiracisme-conferentie

Nederland doet niet mee aan een antiracisme-conferentie komende week in Genève. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen probeert een aantal landen de conferentie te misbruiken om religie boven de rechten van de mens te stellen.

ANP

‘De conferentie tegen racisme is te belangrijk om te laten misbruiken voor politieke doeleinden en aanvallen op het Westen,’ aldus Verhagen zondag. ‘Daar doet Nederland niet aan mee.’ Nederland is niet het enige land dat de VN-conferentie boycot. Ook de Verenigde Staten en Australië hebben afgezegd.

Onaanvaardbaar
Verhagen noemt de slotverklaring die op tafel ligt onaanvaardbaar en een gemiste kans. ‘Een aantal landen die zelf nog heel wat te doen hebben op het gebied van mensenrechten, misbruikt de top om religie boven de rechten van de mens te stellen en de vrijheid van meningsuiting onnodig in te perken, discriminatie op grond van seksuele geaardheid te negeren, en impliciet Israël als enige land in de beklaagdenbank te zetten’, zegt Verhagen zondag in een verklaring van zijn ministerie.

Nederland heeft diverse keren zonder succes geprobeerd alternatieve teksten in de verklaring te krijgen. Desondanks bleef de sfeer ‘grimmig’ en waren westerse landen ‘doelwit van politieke aanvallen.’ Buitenlandse Zaken denkt niet dat de conferentie ‘werkelijk kan bijdragen aan de bestrijding van racisme’. De conferentie is een vervolg op de antiracismetop in het Zuid-Afrikaanse Durban in 2001.

Nederland Bekent Kleur
De stichting Nederland Bekent Kleur is boos dat minister Verhagen heeft besloten de VN-conferentie tegen racisme, komende week in Geneve, te boycotten. Minister Verhagen creëert volgens Nederland Bekent Kleur al maanden een vals beeld van de VN-conferentie.

‘Hij werpt voortdurend nieuwe bezwaren op en richt zich nu zelfs tegen de uitkomst van de vorige VN-conferentie, waar Nederland eerder mee heeft ingestemd’, stelt voorzitter René Damen van de antiracisme-organisatie zondag. ‘Door niet deel te nemen aan de conferentie geeft Nederland aan geen belang te hechten aan racismebestrijding. Dat is absoluut een verkeerd signaal in tijden van toenemende vreemdelingenhaat in Nederland.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden