Verhagen: Grotere rol Japan in Uruzgan

Nederland wil dat Japan een grotere rol gaat spelen in Afghanistan. Dat heeft minister Verhagen van Buitenlandse Zaken maandag besproken met zijn ambtgenoot Hirofumi Nakasone.

Van onze correspondente Joan Veldkamp

Nu blijft de rol van Japan beperkt tot de bevoorrading van schepen in de Indische Oceaan, van landen die deelnemen aan de internationale vredesmacht in Afghanistan. Maar Verhagen wil meer. ‘Een brede coalitie van landen die deelnemen aan de vredesmissie in Afghanistan is noodzakelijk, het liefst inclusief Japan. We hebben succesvol samengewerkt in Irak. We kunnen dat weer doen,’ aldus de minister.

Volgens Verhagen heeft Nakasone positief gereageerd. Hij heeft ons expliciet bedankt voor die samenwerking en gezegd dat de Japanners zullen onderzoeken hoe ze vorm kunnen geven aan een grotere internationale betrokkenheid.’

Irak
In 2006 werden ruim 600 troepen van de Japanse zelfverdedigingsmacht gestationeerd in de Iraakse provincie Samawah, die onder het commando stond van de Nederlanders en Britse legers. De Japanners werden vooral ingezet voor de wederopbouw van ziekenhuizen, scholen en andere publieke voorzieningen en de aanleg van wegen. Omdat Japan een pacifistische grondwet heeft en de zelfverdedigingmacht geen geweld mag gebruiken, waarborgden Britse en Nederlandse militairen de veiligheid van de Japanners.

Nu is het Nederlandse leger vooral actief in de Afghaanse provincie Uruzgan, waar ook Australische, Franse en Slowaakse troepen gelegerd zijn. In november komen daar Singaporezen en Tsjechen bij. Omdat Nederland binnenkort het commando krijgt over het hele zuiden, zal de Nederlandse troepenmacht van 1600 man iets omhoog gaan en na een jaar weer worden teruggebracht. ‘Maar tot de terugtrekking eind 2010, zal de taskforce Uruzgan blijven bestaan uit ongeveer 1650 man,’ aldus Verhagen.

Oorlogsverleden
Tijdens de besprekingen met Nakasone kwam ook het oorlogsverleden ter sprake en het leed van Nederlandse oorlogsslachtoffers die gebukt gingen onder het juk van Japanse militairen. Leed dat volgens de minister nooit meer ongedaan kan worden gemaakt en nooit vergeten mag worden.

Twee jaar geleden ontstond ophef over de uitspraak van de toenmalige Japanse premier Abe. Hij meende dat er geen dwang was uitgeoefend op de zogenaamde ‘troostmeisjes’ die te werk werden gesteld in de bordelen voor Japanse militairen.

Verhagen: ‘Ook namens de nieuwe Japanse premier Taro Aso heeft Naksone opnieuw zijn oprechte excuses aangeboden en diep berouw getoond voor de gedwongen handelingen die de slachtoffers van prostitutie zijn aangedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verder heb ik aangedrongen op voortzetting van een uitwisselingsprogramma voor de vrede. Dat betekent dat jaarlijks een aantal Nederlandse oorlogsslachtoffers en hun nabestaanden naar Japan kunnen reizen om lezingen te geven over de oorlog op scholen en universiteiten.’

Op extra financiële compensatie heeft de minister niet aangedrongen. ‘Er zijn ook geen juridische mogelijkheden om die af te dwingen omdat voorgaande Nederlandse regeringen compensatieregelingen uit het verleden hebben geaccepteerd.’

Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken herdenkt samen met leerlingen op erebegraafplaats Hodogaya in Yokohama de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Azië. (ANP) Beeld
Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken herdenkt samen met leerlingen op erebegraafplaats Hodogaya in Yokohama de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Azië. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden