Verhagen: Geen extra toezicht op ambassades nodig

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vindt het niet nodig om de uitgaven van ambassades voor huisvesting strenger te controleren. Ze worden al systematisch in de gaten gehouden, stelt hij dinsdag in antwoord op vragen van de VVD en de SP....

ANP

Deze partijen vroegen de minister opheldering over de kritiek van de Algemene Rekenkamer op de huisvestingskosten van de ambassades. Volgens de Rekenkamer was de huurprijs van 161 van de 285 dienstwoningen die vorig jaar werden onderzocht, hoger dan de richtlijn die het ministerie zelf hanteert. Maar volgens de minister is het totale budget voor de dienstwoningen niet overschreden.

De individuele overschrijdingen van de richtlijn zijn volgens de minister onder meer het gevolg van snel veranderende huurmarkten, zoals die in Moskou. Volgens de Algemene Rekenkamer was de ambassade daar de grootste overschrijder van de richtlijn. In Moskou stijgen de prijzen momenteel meer dan 30 procent per jaar.

Inmiddels is de richtlijn voor 2007 aan de nieuwe ontwikkelingen aangepast waardoor de ambassade in de Russische hoofdstad meer kan neerleggen voor de huur. Ze huurt nu dienstwoningen voor een totaalbedrag dat 20 procent onder de norm ligt.

In totaal geeft Nederland dit jaar 35,5 miljoen euro uit voor in totaal 983 personeelswoningen. De kosten per woning zijn onder meer afhankelijk van de gezinsgrootte van de ambtenaar, de bereikbaarheid van voorzieningen als scholen, of de veiligheidssituatie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden