Verhagen: Erkenning onafhankelijk Kosovo niet zeker

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken is niet automatisch van plan Kosovo te erkennen, als het zondag de onafhankelijkheid uitroept....

ANP

De verwachting is dat Kosovo zondag zich eenzijdig onafhankelijk verklaart en afsplitst van Servië. Volgens Verhagen is erkenning van het land door Nederland afhankelijk van de manier waarop dit gebeurt en wat in de onafhankelijkheidsverklaring en de grondwet staat.

Nederland wil zeker weten dat er geen stroom van gedwongen Servische vluchtelingen ontstaat, dat de Servische minderheden en hun cultureel erfgoed worden beschermd, dat de mensenrechten worden gerespecteerd en dat er een goed bestuur komt onder supervisie van de internationale gemeenschap. Bovendien hecht Nederland aan stabiliteit in de regio.

Verhagen zal maandag in Brussel proberen de verdeelde EU-lidstaten achter dit standpunt te krijgen. Maar hij vindt ook dat lidstaten zelf individueel moeten kunnen besluiten of ze wel of niet tot erkenning zullen overgaan. De EU gaat daar niet over. Naar verwachting is een meerderheid van de 27 lidstaten vroeg of laat voor een onafhankelijk Kosovo.

In Brussel heerst de verwachting dat geen van de 27 EU-landen al vóór het overleg van maandag tot erkenning van Kosovo over zal gaan. Wel is duidelijk dat landen als Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Italië daar ook niet veel langer mee zullen wachten. Nederland hoort waarschijnlijk bij de grote ‘middengroep’. Landen die Kosovo zeker niet of voorlopig nog niet zullen erkennen zijn Cyprus, Slowakije, Spanje, Griekenland en Roemenië.

Ondertussen krijgt de EU-missie van maximaal 2.200 rechters, officiers van justitie, mobiele eenheid en marechaussees al komende zaterdag het definitieve groene licht van de EU-landen, zo werd donderdag duidelijk. Dat gebeurt via een zogeheten ‘stille procedure’ waarbij de missie doorgaat tenzij een land voor vrijdagavond 00.00 uur nog bezwaar maakt. De EU-regeringsleiders hadden vorig jaar december al het principebesluit over de missie genomen. Nederland overweegt enige tientallen marechaussees te leveren. Het kabinet zal daarover waarschijnlijk vrijdag een besluit nemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden