Verhagen eist energiecompensatie per 1 januari

Fractievoorzitter Verhagen van het CDA eist dat het kabinet vóór 1 januari maatregelen neemt om de burgers te compenseren voor de hogere energierekening volgend jaar....

ANP

Verhagen voelde daar minister Zalm van Financiën aan de tand naar aanleiding van berichten dat de energieleverancier Nuon uitgaat van een olieprijs van 58 dollar per vat in 2006. De Kamer schaarde zich in september unaniem achter een motie van Verhagen om met compensatiemaatregelen te komen als de olieprijs volgend jaar hoger is dan 50 dollar per vat. Een hogere olieprijs zou de koopkrachtstijging die het kabinet voor 2006 beloofd heeft teniet doen, vreest de Kamer.

Verhagen gaat ervan uit dat nu Nuon rekent met een prijs van 58 dollar per vat, de overige energiebedrijven dit voorbeeld zullen volgen. ‘Nuon zal trendsettend zijn’, hield hij Zalm voor. Bij een prijs van 58 dollar per vat stijgt de energierekening volgend jar gemiddeld met 155 euro per huishouden, terwijl het kabinet was uitgegaan van een stijging van 100 euro.

Zalm toonde zich dinsdag nog niet bereid om nu al met toezeggingen te komen, zoals Verhagen vroeg. Hij hield vast aan het kabinetsvoornemen om pas begin december de stand op te maken. Niet alleen de energierekening, maar ook bijvoorbeeld een lagere inflatie als gevolg van de ‘supermarktoorlog’ kan het koopkrachtbeeld beïnvloeden, betoogde hij. Volgens Zalm is er begin december nog tijd genoeg om ‘snel’ met maatregelen te komen. Hij noemde daarbij niet de datum van 1 januari.

Zalm noemde twee mogelijkheden om de koopkracht te repareren. De eerste is een verlaging van de energiebelasting, zoals de Kamer al had gesuggereerd. De tweede houdt in dat het bedrag van 52 euro die ieder huishouden jaarlijks betaalt om de opwekking van schone energie te stimuleren, wordt geschrapt. Die maatregel zou naar verhouding gunstig uitpakken voor de lagere inkomensgroepen, aldus Zalm.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden