Verhagen dreigt IJsland over Icesave

Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft zijn collega in IJsland voorgehouden dat zijn land de overeenkomst over de Icesave-zaak moet goedkeuren, als IJsland wil voldoen aan de eisen om tot de EU toe te treden.

Van onze verslaggevers Yvonne Doorduyn en Robert Giebels

Het parlement van IJsland dreigt twee leningen van in totaal 4 miljard euro af te keuren. De IJslandse regering heeft die leenovereenkomsten gesloten met Nederland en Groot-Brittannië, onder voorbehoud van ratificatie door het parlement. De stemming daarover is mogelijk deze week.

Nederland schiet met een vijftien jaar durende lening van 1,3 miljard euro tegen 5,55 procent rente de schade voor die IJsland aan voormalige spaarders van het failliete Icesave moet betalen. IJsland moet de eerste 20.887 euro van elke spaarder compenseren.

‘Een oplossing van de problemen rond Icesave zou een snelle behandeling van de IJslandse aanvraag van het lidmaatschap van de Europese Unie zeer ten goede komen’, heeft Verhagen naar eigen zeggen telefonisch aan zijn IJslandse ambtgenoot Ossur Skarphedisson laten weten. ‘Het zou laten zien dat IJsland de EU-richtlijnen in de praktijk serieus neemt.’

De PvdA-fractie gaat nog een stap verder. PvdA-Kamerlid Luuk Blom: ‘Wij willen pas gesprekken beginnen met IJsland als alles rond is. Eerst het geld, dan pas praten.’

Verhagen stelt dat het belang van de Nederlandse spaarder voorop moet staan, maar die zal niets merken van een eventueel wegstemmen van de leenovereenkomst. De Nederlandse overheid heeft gedupeerde spaarders al tot een saldo van 100.000 euro gecompenseerd.

Het parlement van IJsland stemde vorige week in met de plannen van zijn regering om toe te treden tot de EU. Verhagen stelt dat Nederland wil dat landen aan alle Europese criteria voldoen voordat ze tot de unie kunnen toetreden. ‘Dat geldt ook voor de naleving van de richtlijn over het depositogarantiestelsel’, staat in een persbericht van het ministerie naar aanleiding van het telefoontje van Verhagen met IJsland.

Of het omfloerste dreigement van Verhagen doel treft is de vraag. Want Links Groen, de partij in de regering die de sleutel in handen heeft om het parlement voor of tegen de deal te laten stemmen, is eurosceptisch. De bevolking van IJsland is tegen de leenovereenkomsten met de Nederlanders en de Britten.

Maxime Verhagen (ANP) Beeld
Maxime Verhagen (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden