Verhagen: Bos wist van verzoek NAVO over Afghanistan

‘Er was géén misverstand.’..

Van onze verslaggeefster Yvonne Doorduyn

den haag CDA-minister Verhagen van Buitenlandse Zaken drijft het conflict in de coalitie over verlenging van de militaire missie in Uruzgan op de spits. Volgens hem is er géén misverstand geweest over zijn contacten met de NAVO en was vicepremier Bos (PvdA) wel degelijk op de hoogte van het gevraagde NAVO-verzoek om een jaar langer in Uruzgan te blijven. Bos had afgelopen donderdag verklaard daardoor te zijn verrast.

Tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer trok Verhagen gisteren fel van leer. Het ‘misverstand’, waarover vicepremier Bos eind vorige week sprak, was er volgens Verhagen alléén bij Bos. ‘Ik ben blij dat dat is opgehelderd.’ De vraag om een verzoek van de NAVO lag bij de gesprekken in het kabinet expliciet op tafel, stelde Verhagen. Sterker, het was dinsdag 2 februari – twee dagen vóór het verzoek op de fax lag – een voorwaarde voor verdere onderhandelingen.

Volgens Verhagen hebben de betrokken ministers, inclusief de premier en de vicepremiers, de afgelopen weken zestien keer over de kwestie vergaderd. Daarbij lag óók de optie-Uruzgan op tafel, die de PvdA nu onbespreekbaar noemt. ‘Als wij er zestien keer over spreken, dan is het dus bespreekbaar’, meent Verhagen. De variant is ondanks verzet van de PvdA nog steeds aan de orde. ‘Deze optie wordt, evenals andere opties, nader onderzocht’, zei Verhagen.

De CDA-bewindsman bevestigde dat de PvdA zich ‘nooit heeft gecommitteerd aan de eindbesluitvorming’.

Bos noemde maandagavond verlenging van de Uruzganmissie opnieuw ‘onbespreekbaar’. Hij zei dinsdag dat er wat hem betreft nog deze week een besluit over Afghanistan volgt. De oppositie in de Tweede Kamer wil nog deze week een spoeddebat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden