Verhagen blijft serieus praten over rechts kabinet

Het CDA blijft serieus in gesprek over een rechts kabinet met de VVD en de PVV. Het overleg daarover tussen Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) gaat vandaag de derde dag in. De hoofdrolspelers houden de kaken stijf op elkaar.

Hoewel het overleg ‘informeel’ heet te zijn – informateur Ruud Lubbers is er niet bij – hebben de drie fractieleiders al een uur of negen om tafel gezeten. Zeker enkele telefoontjes aan fractiespecialisten getuigen ervan dat er wel degelijk over de inhoud wordt gesproken. Vorige maand weigerde CDA-fractieleider Verhagen nog elke toenadering tot Wilders.

Gepantserde auto

Tot een uur of drie werd dinsdag op het Binnenhof niets van de fractieleiders vernomen. Noch de geheime plek waar ze overleggen, noch hun vorderingen werden met de pers gedeeld. Net na drieën arriveerde Wilders in zijn gepantserde auto. Kort daarna ging Verhagen achteloos op een terras voor de Tweede Kamer zitten. Maar bij het zien van de camera’s spoedde hij zich naar zijn werkkamer. ‘U kunt van alles vragen, maar ik zeg helemaal niets. Ik had behoefte aan een frisse neus, heeft u dat nooit?’

Mark Rutte (VVD) betrad rond die tijd de Tweede Kamer via de zij-ingang. ‘Ik snap dat dit journalisten irriteert. We doen dit in vertrouwen. U hoort zo snel mogelijk van ons.’

Rond vieren vertrok Wilders weer van het Binnenhof, en meldden VVD en CDA dat de gesprekken ‘voor vandaag’ waren afgerond. Verhagen overlegde op een terras met interim-partijvoorzitter Henk Bleker.

Minderheidskabinet

Hoewel een meerderheidskabinet, zeker in economisch moeilijke tijden, de voorkeur heeft, wordt er intern gespeculeerd over een minderheidskabinet van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV. Dan immers hoeft het CDA niet samen met de PVV te regeren, en kan Wilders zijn aandacht vestigen op de personele bezetting van de PVV bij de Statenverkiezingen.

Voor een minderheidskabinet moeten de partijen op essentiële onderwerpen een akkoord sluiten. VVD en CDA zullen van Wilders een handtekening eisen onder grootschalige bezuinigingen, op hervormingen in de sociale zekerheid en de zorg.

Andere onderwerpen kunnen – al dan niet expliciet – worden verheven tot ‘vrije kwesties’, zoals het ontslagrecht. Als Wilders daar niet aan wil, valt dat wel te regelen met D66 en GroenLinks.

Machtiger

Het nadeel van de ‘gedoogvariant’, realiseren VVD en CDA zich, is dat Wilders mogelijk nog machtiger wordt dan hij in een kabinet zou zijn. Hij steunt wat hij wil en maakt goede sier met de resultaten van het kabinetsbeleid; en kan tegelijkertijd gehakt maken van de (moeilijke) maatregelen die hem niet aanstaan.

Een andere optie die op het Binnenhof wordt gesuggereerd, is dat ministers zonder scherp partijprofiel in een rechts kabinet voor de PVV ‘uitkomen’. Ook zou Wilders genoegen kunnen nemen met door hem geselecteerde (oud-)VVD-ministers.

Maxime Verhagen dinsdag op het Binnenhof. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden