Verhaal over missie kabbelt en babbelt

Associaties te over: een voorstelling over de laatste pater in Congo is toevallig ook de laatste productie van de Arnhemse theaterwerkplaats InDependance dat de deuren moet sluiten vanwege een subsidiestop....

Initiatiefnemer Guido Kleene is bovendien de zoon van een van de laatste ontwikkelingswerkers die zich nog zo met hun Derde-Wereldland vereenzelvigden dat opbouwwerk en contact met lokale schoonheden samen vielen.

Kleenes wieg stond dus in Afrika en mede daarom ging de jonge theatermaker op zoek naar de wortels van al dit - misschien wel laatste restje - idealisme. Samen met acteur Hans Man in 't Veld begint Kleene met een sketch: twee paters in stofjassen vertellen enthousiast over hun missiepost in hartje oerwoud.

Al snel spelen de acteurs in Paters in Congo echter zichzelf: de reis van een oude en jonge theatermaker door het roerige Rwanda op weg naar het ondoorgrondelijke Congo.

Kleene doet rustig uit de doeken waarom een televisiedocumentaire over missionarissen hem aanzette tot deze zoektocht en waarom hij In 't Veld meevroeg. Alles komt daarna in korte imitaties aan bod: van subsidie-aanvraag en het vertrek op Schiphol tot de ruzies over het afzien en het strooien met dollars.

Ze halen herinneringen op aan de ontluisterende afspraak met de cultureel attaché, aan een reünie van de gecompromitteerde witte paters in Rwanda, aan de douaniers bij de grensovergangen en aan de uiteindelijke ontmoeting met de laatste der mohikanen.

Nergens graaft het tweetal echter dieper dan de oppervlakte. Er ontstaan een paar rafelige parallellen tussen Kleenes idealisme, dat van zijn vader en dat van de paters maar schuren doen die parallellen niet.

Het duo speelt lichtjes met clichés over ontwikkelingshulp en de houding van de politiek correcte westerling, maar de actualiteit rond de moord op Congo's president Laurent Kabila wordt er met de haren bij gesleept.

Het spel blijft hangen in een bij vlagen ijdele verteltrant die kabbelt en babbelt en voorbijgaat aan alles wat al aan scherpzinnigs over de missie in Afrika is gezegd en geschreven.

Daarmee zakt Paters in Congo weg in een niemandsland tussen theater, docudrama en egodocument: een droevig lot voor de laatste voorstelling van productiehuis InDependance.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.