Verhaal over afpersing van winkeliers totaal verzonnen

'Als het waar is wat de politie zegt, heeft die bakker te lang in de oven gekeken', zegt Henk Grifhorst, winkeliersvoorzitter in Amsterdam....

Dankzij Grifhorst - oud-raadslid van de PvdA, voorzitter van de lokale afdeling van MKB - belandde de bakker op 1 november vorig jaar op de voorpagina van NRC Handelsblad en dezelfde avond prominent in het NOS Journaal. Gedetailleerd vertelde de bakker hoe hij al anderhalf jaar door een crimineel werd gedwongen maandelijks 400 euro voor protectie te betalen.

In de krant kreeg de bakker verder een pagina de ruimte te bewijzen hoe crimineel het toeging in de Amsterdamse Poort, een winkelcentrum in Amsterdam-Zuidoost. Afpersing en crimineel personeel hadden hem op de rand van de afgrond gebracht.

Grifhorst had zijn doel bereikt. Eindelijk een winkelier die met naam en toenaam wilde vertellen wat volgens Grifhorst al lang een landelijk probleem is van ongekende omvang: afpersing van winkeliers. Er werden vragen gesteld in de Tweede Kamer en MKB Nederland, die aanvankelijk verklaarde het door Grifhorst geschetste probleem op enkele uitzonderingen na niet te kennen, opende een telefoonlijn waar winkeliers anoniem aangifte konden doen.

Hoofdcommissaris Joop van Riessen van de Amsterdamse politie heeft de zaak laten uitzoeken en vertelde donderdagochtend in De Telegraaf zijn bevindingen. Ofschoon de bakker weigerde aangifte te doen, was hij na lang aandringen bereid de politie de naam van zijn kwelgeest te noemen. Overigens bleef na het onderzoek in Amsterdam weinig over van de massale afpersing waarvan volgens Grifhorst sprake was. De politie stuitte op drie gevallen.

De door de bakker beschuldigde 'afperser' werd aangehouden op Schiphol, toen hij terugkeerde van een vakantie. Het ging om een beveiligingsmanager, werkzaam bij een groot winkelketen, aan wie de bakker had gevraagd of hij behalve zijn overige klanten aan de Amsterdamse Poort ook de bakkerij wilde opnemen in zijn dagelijkse surveillance.

Van Riessen: 'Wij zijn bedrogen en dat is heel erg kwalijk.' Grifhorst: 'Ik begrijp er niets van. Die bakker heeft óf te lang in z'n oven gekeken óf jarenlang op de Nederlandse Comedie gestudeerd. Ik was ervan overtuigd dat hij de waarheid sprak.'

Grifhorst neemt niettemin geen woord terug van wat hij in november zei. 'In Nederland worden winkeliers op grote schaal afgeperst. Dat het geval met die bakker nu zo moet aflopen, is heel erg triest. Vooral voor de andere slachtoffers in de branche. Niemand durft nu nog z'n mond open te doen.'

De bakker heeft zijn winkel inmiddels verkocht en is volgens de politie met de noorderzon vertrokken. Grifhorst denkt dat de bakker nu in Australië zit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden