Vergunning varkenstransporteur ingetrokken

De Voedsel- en Warenautoriteit heeft ruim een week geleden de vergunning van varkenstransporteur Vaex uit Reek (Noord-Brabant) ingetrokken. Een woordvoerder van het bedrijf heeft dat maandag desgevraagd gezegd....

ANP

Een vrachtwagen van Vaex werd in Oostenrijk van de weg gehaald met aan boord ongeveer 1800 biggen. Volgens Oostenrijkse regels zijn dat er teveel. Vaex zegt dat de controleur schrok van het grote aantal maar dat de jonge biggetjes gelet op hun lage gewicht (10 tot 11 kilogram) voldoende ruimte hadden.

Varkens in Nood stelde maandag te weten dat er ruim twee keer teveel biggen aan boord waren. De dieren waren bekneld geraakt, ze konden niet meer overeind of bij het drinkwater komen.

Vaex raakte in 2005 al eens in opspraak toen biggen een transport in Italië niet overleefden. De vrachtwagen van het bedrijf was volgens Varkens in Nood overbeladen, er was geen water aan boord en de chauffeur had onvoldoende rust genomen. De stichting publiceerde maandag een lijst met in totaal tien overtredingen van het bedrijf in de afgelopen jaren.

Varkens in Nood heeft aangifte gedaan naar aanleiding van het laatste incident. De Algemene Inspectiedienst (AID) bevestigde noch ontkende maandag dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt, zoals de stichting stelt.

De Voedsel- en Warenautoriteit laat weten niet te kunnen ingaan op de kwestie, onder meer omdat er reeds vragen over zijn gesteld door de SP in de Tweede Kamer.

Vaex schakelt andere transporteurs in om de varkenshandel voort te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden