Vergrijzing biedt zzp'er nieuwe kansen

CARIEN TEN HAVE

Dilemma

De zelfstandig ondernemer kon in 2012 regelmatig jaloerse reacties verwachten op feesten en partijen. Zelf je werktijd indelen, opdrachten uitvoeren vanuit huis, geen angst voor saneringen en doen wat écht leuk is. De titel zelfstandig ondernemer lonkte, ook in 2012 toen de economische crisis hoogtij vierde. Het aantal zzp'ers steeg tot 760 duizend. Volgens het Centraal Planbureau kan het toenemen tot wel een miljoen in 2030.

Maar er is een keerzijde: ook zzp'ers voelen de crisis. Er zijn minder opdrachten voorhanden en ze moeten vaak genoegen nemen met een lager uurtarief om de groeiende concurrentie te lijf te gaan. Verdien ik wel genoeg vraagt zich in het nieuwe jaar af: heeft de zzp'er in 2012 zijn top bereikt? Wordt het vanaf nu alleen maar minder?

Advies

Het aantal zzp'ers is in 2012 weliswaar flink toegenomen, maar dat wil niet zeggen dat zij gouden tijden hebben beleefd, denken de adviseurs. Er zijn veel ondernemers op de markt gekomen die hun zelfstandigheid te 'danken' hebben aan bezuinigingen bij hun werkgever. Voor jezelf werken is nog altijd beter dan thuis zitten, is de gedachte. 'Lang niet elke zzp'er is dat uit vrije wil geworden en niet iedereen is in staat gebleken om ook maar een sociaal minimum aan inkomsten te verwerven', aldus Hans van der Spek van adviesbureau Berenschot.

Bovendien is hun omzet ook niet per se toegenomen. De tarieven die zzp'ers rekenen zijn het afgelopen jaar juist flink gedaald. Dat komt niet alleen omdat er steeds meer zelfstandig ondernemers bij komen, maar ook omdat bedrijven steeds minder willen betalen voor de kennis en vaardigheden van mensen die niet in loondienst zijn. 'Zelfstandigen krijgen een opdracht simpelweg omdat ze goedkoper zijn dan anderen', zegt Marten Jukema van CNV Zelfstandigen. 'Armoede onder zelfstandigen komt daardoor steeds vaker voor, want hoe lang kan je interen op je reserves?'

2012 was dus geen topjaar, en 2013 wordt dat ook zeker niet, verwacht Jacco van den Berg van het gelijknamige adviesbureau. 'De zzp-markt is volwassen aan het worden en heeft nu te maken met allerlei groeipijnen.' Zo dubt het kabinet over het afschaffen van de starters- en zelfstandigenaftrek. Maar, zo denkt Van den Berg, de zelfstandige ondernemer heeft als flexibele arbeidskracht wel zijn plek op de arbeidsmarkt gevonden, als aanvulling op de vaste kern van medewerkers. Nu is er bij bedrijven misschien weinig ruimte voor ze, maar over een tijdje zal er door de vergrijzing weer meer vraag zijn.

WILT U WETEN OF U GENOEG VERDIENT? VRAAG DE VRAGENLIJST AAN VIA BANEN@VOLKSKRANT.NL

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden