Vergrijzing bevolking juist positief

De vergrijzing van de bevolking is alleen maar positief: de bevolking kan nu eenmaal niet blijven toenemen. De groei van de bevolking in de afgelopen decennia begint steeds meer problemen op te leveren, denk daarbij aan de groeiende misdaad, agressiviteit en werkloosheid en de problemen met milieu, huisvesting, mobiliteit....

Alleen door het 'doorstaan' van de vergrijzingsgolf zullen de leefbaarheid en het welzijn in Nederland weer kunnen toenemen. Hopelijk resulteert de stijging van het aantal ouderen ook in meer respect voor de ouder wordende mens, want die wordt in onze huidige maatschappij al te snel en gemakkelijk als 'weinig productief en flexibel' aan de kant gezet.

Van overheidswege dient geen actieve bevolkingspolitiek te worden gevoerd, zoals B. M. S. van Praag voorstelt (Forum, 5 augustus). Een overheid die zich niet bemoeit met 'wat er in de bedstee gebeurt' is niet naïef: mensen brengen minder kinderen groot, omdat dit hun eigen wens is en een natuurlijke en logische reactie op het stijgende gevoel van verlies aan kwaliteit van leven, doordat te veel mensen op een te kleine oppervlakte leven.

Het krijgen van een kind wordt hierdoor een veel bewustere keuze, wat het kind alleen maar ten goede kan komen.

Er dient van overheidswege dan ook niet extra te worden geïnvesteerd in instrumenten ten behoeve van de bevolkingsgroei. Dit geld kan beter worden uitgegeven aan een betere gezondheids-en ouderenzorg, hiervan heeft immers iedere burger profijt, oud en jong.

Bovendien wordt momenteel al genoeg geïnvesteerd in kinderen: zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof, kinderbijslag, kinderopvang, scholing, belastingvoordelen et cetera kosten al enorm veel geld.

Dat een lichte daling van de bevolking tot gevolg kan hebben dat de welvaart minder stijgt of enigszins terugloopt, zal voor een groot deel van de bevolking geen probleem opleveren. De huidige consumptie is ongezond hoog en kan best wat minder.

Ik denk dat veel welvarende mensen (en dat zijn er nogal wat in Nederland) best een deel van hun welvaart kunnen en willen (want welk weldenkend mens wil dat niet?) investeren in hun eigen oudedagsvoorziening en in een betere maatschappij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.