Vergoeding voor kind Bolderkar-affaire

Voor het eerst krijgt in de beruchte Bolderkar-affaire uit de jaren tachtig ook een kind, van wie de medewerkers van het kinderdagverblijf op basis van de omstreden ‘poppenmethode’ meenden dat ze seksueel misbruikt was door haar vader, een schadevergoeding.

De 26-jarige Elise Watts uit Schiedam ontvangt na 22 jaar een ‘passende’ financiële tegemoetkoming van jeugdzorgorganisatie TriviumLindenhof, de opvolger van De Bolderkar. ‘Op grond van onrechtmatig handelen, waardoor ze uit huis is geplaatst en is getraumatiseerd’, zegt haar advocaat Vermaat. Over de hoogte van de vergoeding wil hij geen mededelingen doen.

Poppenmethode

Medisch kinderdagverblijf De Bolderkar in Vlaardingen kwam in 1988 in opspraak omdat medewerkers experimenteerden met een nieuwe ‘poppenmethode’ om seksueel misbruik bij kleuters op te sporen. Met die methode claimden ze dat diverse kinderen slachtoffer waren van incest. Vaders werden gearresteerd op verdenking van incest en veertien kinderen werden uit huis geplaatst. Uiteindelijk bleek de hele incestaffaire op drijfzand te rusten.

Ook de vader van de 4-jarige Elise werd gearresteerd. Aanvankelijk bekende hij de incest. Later zei hij dat hij dat had gedaan om zo snel mogelijk psychische hulp te kunnen krijgen. Bovendien zou de politie hem hebben verteld dat hij minder straf zou krijgen als hij bekende. De rechter sprak hem vrij. Volgens advocaat Vermaat is hij de enige verdachte die destijds voor de rechter is verschenen. Alle andere zaken zijn geseponeerd.

Compensatie

De vader heeft al eerder schadevergoeding geclaimd en gekregen. Volgens de advocaat hebben ook enkele anderen die ten onrechte waren beschuldigd van incest, financiële compensatie gekregen.

Elise Watts is het eerste kind dat vanwege de traumatische ervaringen een schadevergoeding krijgt. Volgens Vermaat zal ze ook de laatste zijn, omdat de verjaringstermijn inmiddels is verlopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.