Vergewisplicht bezoeker prostituee alsnog geschrapt

De nieuwe prostitutiewet van minister Opstelten (Veiligheid) is dinsdag gehavend uit het debat met de Eerste Kamer gekomen. Prostituees moeten zich voortaan laten registreren, maar hun bezoekers hoeven zich er niet van te vergewissen dat ze met een geregistreerde prostituee van doen hebben.

De Wallen in Amsterdam.Beeld anp

In de senaat bestond massieve weerstand tegen het wetsvoorstel, zowel tegen de registratieplicht voor prostituees als tegen de zogeheten 'vergewisplicht' voor hun klanten. De kritiek van de senatoren was zo hevig dat Opstelten de behandeling van zijn wetsvoorstel een half jaar geleden opschortte. Hij vreesde dat zijn wet zou worden tegengehouden.

Ook dinsdag nam de ene na de andere senaatsfracties het wetsvoorstel stevig onder vuur. 'Registratie kan bepaalde groepen vrouwen de illegaliteit in jagen', meende de PvdA-senator Willem Witteveen. Meiden van onder de 21 bijvoorbeeld, want het wetsvoorstel trekt de leeftijdsgrens voor prostituees op van 18 naar 21 jaar. 'En wie illegaal is, staat buiten de bescherming van de wet, waardoor klanten, pooiers en handelaren meer greep op hen krijgen.'
Tegen de vergewisplicht bestonden nog grotere bezwaren. Die houdt in dat hoerenlopers voor hun bezoek controleren of het telefoonnummer van de prostituee klopt met haar registratienummer.

Psychologie
'Zo'n administratieve transactie verhoudt zich slecht met de psychologie van de bordeelbezoeker op het moment dat hij van de diensten van de prostituee gebruik wil maken', vond ChristenUnie-Kamerlid Peter Ester.

En PVV-Kamerlid Tobias Reynaers meende dat de handhaafbaarheid uiterst twijfelachtig is. 'De klant mag meteen na het bezoek de gegevens al wissen, dus hij moet op heterdaad worden betrapt. Volgens de PVV kan de politie nuttiger worden ingezet.' Zo redeneerde ook de VVD, die Opstelten opriep zijn wetsvoorstel op dit punt te heroverwegen. 'Dit ligt ons zwaar op de maag.'

Het bracht Opstelten ertoe het wetsonderdeel waarin de vergewisplicht staat omschreven wel in de wet te laten staan, maar niet in werking te laten treden. Dat verbaasde de senatoren: zij vonden het juister om met een novelle te maken, een wetswijziging die eerst opnieuw langs de Tweede Kamer gaat. Maar Opstelten heeft haast. 'Ik wil gemeenten de duidelijkheid geven waarop ze zitten te wachten.'

Daarmee nam de Eerste Kamer geen genoegen. 'We hebben echt een behoefte aan een novelle. Anders nemen we een wet aan met een dode letter', sprak VVD-senator Anne-Wil Duthler namens de voltallige senaat.

Aan de PvdA beloofde Opstelten nog dat er genoeg geld en mensen zouden gaan naar de bestrijding van mensenhandel. Dat was een 'echt breekpunt', had Witteveen eerder dreigend gezegd. Tot een breuk tussen de coalitiegenoten leek het niet te komen; wel zal het wetsvoorstel zelf in gebroken vorm worden aangenomen. In de wet staat overigens ook dat seksbedrijven voortaan een vergunning moeten aanvragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden