Vergevorderde plannen overname Polare-winkels

De boekhandels die betrokken zijn bij het initiatief 'Polare gaat door' hebben goede hoop het gros van de Polare-winkels als zelfstandige vestigingen te kunnen overnemen. Dat zegt Fabian Paagman, directeur van de Haagse boekhandel Paagman.

AMSTERDAM - Paagman zelf heeft belangstelling getoond voor de Polare-vestigingen in Den Haag en Leiden. Ook voor de overige achttien Polare-winkels zijn de vooruitzichten goed, al kan Paagman in dit stadium niet mededeelzamer zijn over het contact van de verenigde boekhandelaren met de curator van het failliete Polare. Zo haalde de Nijmeegse Polare-vestiging in één dag 78 duizend euro op met crowdfunding. Tot gisteren hebben 221 mensen een bijdrage toegezegd voor de redding van de winkel, die onder de oude naam, Dekker van de Vegt, zal worden voortgezet.


De meeste andere Polare-vestigingen zullen naar verwachting een doorstart maken onder de naam die ze voor de overname door Selexyz, de voorganger van Polare, voerden. Zo krijgt Rotterdam wellicht zijn Donner terug en Amsterdam zijn Scheltema.


Niet elk van de deelnemers aan het initiatief 'Polare gaat door' leggen de doortastendheid van de Nijmeegse fundraisers aan de dag, geeft Paagman toe. Dit maakt gezamenlijk optreden des te wenselijker. 'In de onderhandelingen met de curator houden we de gelederen gesloten', zegt hij. 'We vormen een ijzersterk collectief.' De gelegenheidscoalitie treedt op als één partij en één rechtspersoon bij de overname van individuele Polare-vestigingen. Van de integrale overname van de keten is geen sprake.


Paagman is niet bang dat het 'ijzersterke collectief' uiteen zal vallen als sommige deelnemers hun slag hebben geslagen, of dat de curator hen tegen elkaar uitspeelt. Ze zullen elkaar nodig hebben totdat voor alle Polare-winkels een nieuwe eigenaar is gevonden. De eigenlijke onderhandelingen met de curator moeten nog beginnen, maar Paagman hoopt binnen een maand te weten of hij de vestigingen in Den Haag en Leiden kan overnemen. Deze zullen, weet Paagman nu al, de naam van de nieuwe eigenaar krijgen.


Paagman heeft zich goed aan de malaise op de boekenmarkt kunnen onttrekken. Waar de omzet in de hele sector vorig jaar 5 procent daalde - volgens Paagman overigens geen dramatisch cijfer - steeg de zijne met 4 procent. Eerder liet Paagman in het vaktijdschrift Boekblad weten de crisis bij Polare te willen aangrijpen om de, in zijn ogen, te machtige positie van het Centraal Boekhuis aan de orde te stellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden