Vergeten

EEN DOKTER die voor de televisie een boekje opendoet over een patiënt - dat zul je niet vaak meemaken. Beroepsgeheim tenslotte....

Jan Blokker

Daar zie je weer aan dat je psychiaters geen dokter kunt noemen. Ze hebben het wel over 'ziektes', maar zelfs tegen iets zo eenvoudigs als mijn oedipuscomplex hebben ze nog in geen honderd jaar een pil of een poeder weten te ontwikkelen, en van echt iemand genezen is volgens mij nooit sprake geweest. Dus zat de pseudodokter van Tara Singh Varma ook doodgemoedereerd bij Buitenhof om honderduit te vertellen over de ziektegeschiedenis van het voormalige Kamerlid van GroenLinks: hoe ze via een alternatieve medicijnman en 'twee hoogleraren' ten slotte in psychiatrische handen was gevallen, dat ze volop geniet van kalmerende middelen, en op korte termijn tot eigen heil wellicht een persconferentie zou kunnen beleggen om nog meer opening van zaken te geven, maar dat haar vooralsnog vooral rust gegund moet worden, want elke keer dat ze de zaak weer opgerakeld ziet worden, raakt ze nu nog danig overstuur.

Eigenaardig programma-onderdeel. Als het nou nog in Knevel op zaterdag had gezeten, of bij Willibrord Fréquin, maar ik keek naar het hoogwaardige 'interview- en discussieprogramma van Nederland 3' waar ze gewoonlijk degelijke kost verkopen. Dus waarom hadden ze in godsnaam iemand uitgenodigd voor een beroepsgroep van genezers wier scoringskans dichter in de buurt ligt van Jomanda dan van de huisarts om de hoek?

Uit een halve verspreking van dokter Felter meende ik te mogen afleiden dat hij niet zozeer was geïnviteerd, maar zich had laten inviteren - met medeweten en instemming van zijn patiënt.

Dat maakte het nog eigenaardiger.

Had Buitenhof er 'nieuwswaarde' in gezien omdat daags tevoren bekend was geworden dat mevrouw Singh Varma via de rechter wil proberen een schadevergoeding (van een miljoen, geloof ik) te incasseren van de TROS, die haar in juli ontmaskerde als een gezonde dame met mogelijk een paar onschuldige maag- en darmklachten?

Maar - toppunt van eigenaardigheid - daar vroeg de presentator helemaal niet naar, terwijl dat toch ontzettend voor de hand had gelegen: de dokter schrijft absolute rust voor want cliënt krijgt het op haar zenuwen als ze haar naam voor de zoveelste keer in de media hoort noemen, maar tegelijkertijd dient haar advocaat namens zijn patiënt publiekelijk een aanklacht in omdat de waarheidsvinding tot inkomstenderving heeft geleid.

Overigens deed Rob Trip z'n kritische, journalistieke best.

Mocht hij de dokter wel op z'n woord geloven?, vroeg hij bijvoorbeeld, en hij bedoelde of er niet een second opinion moest worden ingewonnen.

Ook weer eigenaardig natuurlijk. Je kunt nog tien, of vijftig, of honderd nieuwe psychiaters consulteren, en die zullen zich allemaal dolgraag door Buitenhof laten uitnodigen om hun licht op de casus te laten schijnen, maar wat dan nog? De ziekte die mevrouw veinsde - daar had misschien het mes nog in gekund. Maar voor de ziekte die ze heeft kunnen ze haar levenslang in therapie houden, en dan is ze nog niet beter.

Dr. Felter reageerde trouwens enigszins gestoken: werd zijn oordeel soms gewantrouwd vanwege zijn migrantenstatus?

En Rob Trip verzuimde te zeggen: nee, dokter, vanwege uw vak.

Zo eindigde de boel in wat ze op de sportpagina wel eens een 'bloedeloos gelijkspel' noemen - de wedstrijd tussen twee partijen die je eigenlijk beter meteen kunt vergeten. Die psychiater kende ik al niet. Nu mevrouw Singh Varma nog.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden